Κίνα: Βάζει «νερό στο κρασί της» η κυβέρνηση μετά την οργή του λαού - Αίρονται lockdown, δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό
NewsroomΗ Κίνα «εισέρχεται σε νέο στάδιο με νέα αποστολή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν στους αξιωματούχους υγείας, δείχνοντας πως ετοιμάζουν αλλαγή στρατηγικής για τον κορονοϊό μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των περιορισμών και των lockdown.
«Με τη μείωση της μόλυνσης της παραλλαγής Όμικρον, την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και τη συσσώρευση εμπειρίας από τον έλεγχο και την πρόληψη κρουσμάτων, ο περιορισμός της πανδημίας εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο και μια νέα αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Ο ίδιος σημείωσε πως η Κίνα υιοθετεί μια πιο «ανθρώπινη προσέγγιση» στα μέτρα με τις αντιδράσεις για πολιτική της μηδενικής ανοχής. Οι αξιωματούχοι υγείας είπαν πως δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό και σε άλλα μέτρα.
Τις τελευταίες ημέρες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να δημοσιεύουν διαβεβαιώσεις ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται για την μετάλλαξη Όμικρον. Η αλλαγή στον τόνο έρχεται παράλληλα με μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού που απευθύνεται σε ηλικιωμένους, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη. Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Κίνας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου, αλλά το ποσοστό πέφτει απότομα μεταξύ των ηλικιωμένων δημογραφικών ομάδων, ιδίως των ατόμων άνω των 80 ετών.
Η Κίνα ανέφερε 36.061 κρούσματα την Τετάρτη, μικρή πτώση σε σχέση με τα 37.828 της Τρίτης. Παρά τους σχετικά υψηλούς αριθμούς, ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.
Την Πέμπτη, 24 συνοικίες στη Σαγκάη που χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλού κινδύνου» απελευθερώθηκαν από τα μέτρα αποκλεισμού.
Ακολούθησε η χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε 11 συνοικίες της Γκουανγκζού την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πόλεις ανέφεραν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.
Η άρση των lockdown υποδηλώνει χαλάρωση των αυστηρών μέτρων κατά των οποίων είχαν διαδηλώσει εκατοντάδες πολίτες. Ωστόσο, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα παράπονα των πολιτών εισακούστηκαν, οι Αρχές δεν δείχνουν καμία ανοχή στις διαμαρτυρίες και συνεχίζουν συλλαμβάνουν ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους.
Σε ορισμένες διαδηλώσεις ακούστηκαν αιτήματα για δημοκρατία και κράτος δικαίου και - στη Σαγκάη - για την παραίτηση του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Οι παρατηρητές λένε ότι είναι πιθανό όσοι διαδήλωσαν κατά του Σι και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν σκληρή τιμωρία.
Εκστρατεία για να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν
Ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων θεωρούνταν πάντα κρίσιμος παράγοντας προκειμένου η Κίνα να ανοίξει και πάλι, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πολιτικής της «μηδενικής covid».
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα εμβόλια και να ξεκινήσει στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους ώστε να ανοσοποιηθούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.
Επίσης, δεσμεύθηκε να ανανεώσει τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τα οφέλη του εμβολίου, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να καταφέρει να πείσει τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την απουσία αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρνούνται ή καθυστερούν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Φλόρενς Ζανγκ ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Τζινάν στην Κίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων στην Κίνα.
Οι αρχές στην Κίνα προσφέρουν το εμβόλιο κατά της covid-19 στους ηλικιωμένους από τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε αισθητά φέτος.
Ως τον Νοέμβριο το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 86,4%, ανεπαίσθητη αλλαγή σε σχέση με το 85,6% τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτών που είχαν λάβει αναμνηστική δόση αυξήθηκε στο 68,2% τον Νοέμβριο έναντι 67,8% τον Αύγουστο.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, με έρευνες να δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται όχι μόνο επειδή είναι επιφυλακτικοί προς τα εμβόλια της covid αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η υγεία, η κινητικότητα και η πρόσβαση.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εμβολιασμό κατά της covid σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα για ηλικιωμένους, αν και μόνο το 3% των ηλικιωμένων Κινέζων ζουν εκεί.
Η ανακοίνωση για τη δημιουργία ειδικών οχημάτων εμβολιασμού και προσωρινών σταθμών εμβολιασμού ενδέχεται τελικά να είναι πιο αποτελεσματική, με τις αρχές να δεσμεύονται ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες πόρτα- πόρτα σε όσους είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ θα τους προσφέρει και προσωπικό το οποίο θα παρακολουθεί την υγεία τους μετά τον εμβολιασμό.
- Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών την Τετάρτη για το πρωτόκολλο επιστροφής στο ΕΣΥ - Όλες οι πληροφορίες
- Κακοκαιρία «Άριελ»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο την Πέμπτη
- Στον «αέρα» και με απλήρωτες υπερωρίες 3.000 δασικοί υπάλληλοι - Γιατί μένουν μετέωροι - Απειλείται το πρόγραμμα πυροπροστασίας του 2023
- Επιστρεπτέα: Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν τη... λυπητερή – Ερχονται νέα ραβασάκια
- Η Meghan Markle αποχαιρετά το κοινό του «Archetypes» με στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής