Κόσμος|02.12.2022 17:41

Τσαβούσογλου: «Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για εμάς» - Δεν έγινε συνάντηση με Σούκρι στη Ρώμη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας ή την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την άνοιξη. Δεν θα τα παρατήσουμε, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», είπε ο Τσαβούσογλου και έκανε επίσης δηλώσεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ στη Σύνοδο του Διαλόγου για τη Μεσόγειο στη Ρώμη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή της Μεσογείου, τον ισλαμικό κόσμο, την Αφρική και όλους εμάς», ενώ όσον αφορά το Ισραήλ ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ γνωρίζει ότι η στάση της Άγκυρας στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα αλλάξει.

Από την άλλη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να καθαρίσουν το βόρειο τμήμα της Συρίας από την τρομοκρατία.

Δεν έγινε συνάντηση Τσαβούσογλου – Σούκρι στη Ρώμη

Σημειώνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στο πλαίσιο της συνόδου Μed Dialogues στη Ρώμη.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη σύνοδο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε κίνηση να ληφθεί πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο πριν από 2  ημέρες για «πιθανή» συνέχεια επαφών μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Σίσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Τσαβούσογλου και Ταγιάνι συζήτησαν για τη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε την Παρασκευή και με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, στη Ρώμη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη καθώς και για την οικονομική συνεργασία και την αμυντική βιομηχανία» στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος υπουργός βρίσκεται στην Ιταλία για να συμμετάσχει στην 8ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ο Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ταγιάνι για τη νέα του θέση.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του για την κατολίσθηση στην Ίσκια και εξέφρασε τη λύπη του που πυρπολήθηκε αυτοκίνητο Ιταλού διπλωμάτη σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Ταγιάνι δήλωσε τα συγχαρητήριά του στην Τουρκία για τη Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά η Ουκρανία και η Λιβύη, ενώ συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ταγιάνι πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνεδρίασης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ των δύο χωρών το 2023.

«Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα»

«Η Τουρκία συμβάλλει πραγματικά σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, πρόκειται για μία απίστευτα μεγάλη συνεισφορά. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα στο νότο», δήλωσε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο 8ο φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου.

«Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση συμφερόντων ως Τουρκία; Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία κοινή κατανομή. Γιατί λοιπόν η Τουρκία ανέλαβε δράση; Επειδή, από την άλλη πλευρά, όλα τα άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου δημιούργησαν πλατφόρμες, απέκλεισαν την Τουρκία, την αγνόησαν, την παραμέλησαν και μαζί αγνόησαν και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ εδώ. Εδώ απευθύνουμε έκκληση για ισότιμη κατανομή. Φυσικά, κι οι πολίτες της ΤΔΒΚ πιστεύουν στην ίση κατανομή. Αν κοιτάξετε τους χάρτες, άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, προσπαθούν πραγματικά να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα δραστηριοποιούμαστε στο πεδίο και έχουμε κάνει μια καταχώρηση στον ΟΗΕ σχετικά με τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Στη συνέχεια απευθύναμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους. Είπαμε, ας συναντηθούμε και ας συζητήσουμε πώς να γίνει η ίση κατανομή εδώ. Η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτό, πάντα υποστηρίζαμε διπλωματικές λύσεις και διάλογο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Το τανγκό θέλει 2»

«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε συνεχώς να επιλύσουμε τις διαφορές μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ειρηνικών μεθόδων και διπλωματίας. Αλλά φυσικά, το ταγκό χρειάζεται δύο. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ίδια άποψη και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δίκαιη κατανομή. Όταν μιλάτε, συμφωνούν μαζί σας, λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αλλά όταν πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, το αφήνουν για αργότερα. Εάν εξετάσετε τις προτάσεις της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ εδώ, θα δείτε ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτες. Μπορεί να είναι μέσω ενός μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι μέσω μιας κοινοπραξίας. Δεν χρειάζεται καν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει το εξής: Εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να αναγνωριστεί», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Απαραίτητες οι καλές σχέσεις με την Αίγυπτο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την περιοχή της Μεσογείου, τον ισλαμικό κόσμο, την Αφρική και όλους εμάς», ενώ όσον αφορά το Ισραήλ ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ γνωρίζει ότι η στάση της Άγκυρας στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα αλλάξει.

Αναφορικά με την Αίγυπτο είπε συγκεκριμένα ότι «ήταν δική μας απόφαση να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, ειδικά μετά το πραξικόπημα. Δεν λέμε ότι αυτό είναι σωστό ή λάθος, ήταν πάντως δική μας απόφαση. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες πραγματικότητες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά διαφορετικά εμπόδια, υπάρχουν ενώπιόν μας ευκαιρίες, επειδή καμία χώρα μόνη της ή κανένας οργανισμός δεν μπορεί να τα πολεμήσει όλα αυτά μόνος του. Φυσικά, οι κρίσεις φέρνουν μαζί τους αυτές τις ευκαιρίες. Υπό αυτή την έννοια, προσπαθούμε πραγματικά να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε.

Επομένως, όταν αξιολογούμε τις τρέχουσες συνθήκες, η περιοχή μας, ειδικά αυτή η περιοχή, χρειάζεται καλές σχέσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρώμηειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΑίγυπτοςΣάμεχ Σούκρι