Κόσμος|02.12.2022 21:47

«Άτολμη» και «ασυνεπής» η πολιτική προς την Ελλάδα, λέει η τουρκική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονες πιέσεις ασκεί η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της Τουρκίας αναφορικά με την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική που ασκεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής για τον προϋπολογισμό, δέχτηκε τα έντονα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης τόσο για την κυβίστηση με την Αίγυπτο, όσο και για την «άτολμη», όπως τη χαρακτηρίζουν στάση του υπουργείου Άμυνας στην ανατ. Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας.

«Επικίνδυνη παγίδα» η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 22ης Νοεμβρίου, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο βουλευτής του Καλού Κόμματος, Αϊτούν Τσιράι, κατηγόρησε τον Χουλουσί Ακάρ ότι δεν κατάφερε να εμποδίσει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του Σίσι και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψουν συμφωνία έρευνας και διάσωσης σήμερα στις 14:15. Αυτή η συμφωνία έρευνας και διάσωσης θα μας βάλει σε μπελάδες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα πουν: ‘Μπορούμε να παρέμβουμε σε βάρκες προσφύγων έως και 50 μίλια νότια της Κρήτης’. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη συμφωνία όσον αφορά τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Με άλλα λόγια, από τη μία πλευρά, λέμε: ‘Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο έχουν βελτιωθεί’, αλλά σήμερα μας στήνεται μια παγίδα στις 14.15. Προειδοποιώ το υπουργείο σας και το υπουργείο Εξωτερικών γι' αυτό. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ακόμη πιο επικίνδυνη συμφωνία από τη συμφωνία υφαλοκρηπίδας που υπογράφηκε μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας».

Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε τα κενά της Τουρκίας

Ο ίδιος βουλευτής υποστήριξε ότι η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τώρα με την Αίγυπτο είναι πλέον ανώφελη, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ήδη αξιοποιήσει τα κενά που άφησε η τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Εγκαταλείψατε τις παραδοσιακές πολιτικές της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Διασφαλίσατε την είσοδο της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νοτίου Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω των πολιτικών σας υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στρέψατε τις χώρες της περιοχής, ειδικά την Αίγυπτο, εναντίον της χώρας μας. Ποιος είναι ο λόγος για τις αμήχανες προσπάθειές σας να αποκαταστήσετε τις σχέσεις σήμερα; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι απρογραμμάτιστες και ασυνεπείς αλλαγές πολιτικής μετατρέπονται σε καιροσκοπισμό από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου και Ελλάδας;».

Τουρκική αναλγησία στο Αιγαίο

Ο Αϊτούν Τσιράι έκανε λόγο για αναλγησία της Τουρκίας όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου και για έλλειψη συνεπούς πολιτικής.

«Έχει μεταδοθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης ότι τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και το Καστελόριζο στη Μεσόγειο, τα οποία διαθέτουν μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, έχουν αρχίσει να οπλίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από το 2002, το ΑΚΡ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, περίμενε δυστυχώς μέχρι το 2021 για να επικεντρωθεί στο ζήτημα των νησιών με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, παρά τις πολλές ερωτήσεις και δηλώσεις της αντιπολίτευσης. Το μήνυμα ‘έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μου, όχι άλλες συνομιλίες με την Ελλάδα’ που έδωσε ο κ. πρόεδρος στις αρχές Ιουνίου και η πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Τουρκία και τα μηνύματα διαλόγου που δώσατε τον Οκτώβριο δεν αποκαλύπτουν τη διαφορά απόψεων μεταξύ των πολιτικών αρχών που διέπουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας και την έλλειψη συνεκτικής και σοβαρής κρατικής πολιτικής;».

Ατολμία της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Για το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι έρευνές του κοντά στις ακτές της Τουρκίας, σημαίνει ατολμία για χάρη της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με αποτέλεσμα την απώλεια εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων.

«Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στάλθηκε από το λιμάνι Τασουτζού σε ένα σημείο γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο με μια πομπώδη εκδήλωση και αυτή η δραστηριότητα παρουσιάστηκε ως μεγάλη εθνική επιτυχία για να θαμπώσει την κοινή γνώμη, αλλά πρόσφατα επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού αθόρυβα. Η τοποθεσία, όπου λειτουργούσε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν ήταν πολύ κοντά στις ακτές μας, ένα σημείο όπου δεν μπορούσαν να επιτευχθούν πολιτικά οφέλη, ένα σημείο που θα ικανοποιούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα και σε ένα σημείο που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα, στην ανατολική Μεσόγειο, οι ιταλικές εταιρείες ENI και η γαλλική Total συνεχίζουν να ερευνούν το λεγόμενο τεμάχιο 6 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του τεμαχίου βρίσκεται επίσης εντός των τουρκικών περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γιατί εξακολουθούμε να σιωπούμε ενώ χάνονται τα εθνικά μας συμφέροντα; Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα νότια του Καστελόριζου με την υποστήριξη του πολεμικού μας ναυτικού, αλλά οι δραστηριότητές του σε αυτήν την περιοχή ανεστάλησαν μετά από σκληρές διπλωματικές προειδοποιήσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, έχετε υποβάλει οποιεσδήποτε προτάσεις στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για τη διεξαγωγή ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων σε τοποθεσίες που συνάδουν με τα εθνικά μας συμφέροντα, για παράδειγμα, σε περιοχές που θα έδειχναν ότι δεν αναγνωρίζουμε το χάρτη της Σεβίλλης; Αν ναι, ποια ήταν η απάντηση; Από την άλλη, θα ξεκινήσετε μια πρωτοβουλία κατά της Αιγύπτου και του Ισραήλ σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας;».

Τη σκυτάλη πήρε ο Οζγκιούρ Τζεϊλάν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, ο οποίος έθεσε ζήτημα «κατοχής» των νησιών του Αιγαίου.

«Κύριε Υπουργέ, 20 τουρκικά νησιά και 2 τουρκικοί ύφαλοι στο Αιγαίο πέλαγος έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα ένα προς ένα από το 2004. Ποια σαφή μέτρα έχουν ληφθεί κατά αυτών των καταλήψεων; Υπάρχει κάποια νότα που δόθηκε στην Ελλάδα;».

Προεκλογική η στροφή στην Αίγυπτο

Παράλληλα, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Εμινέ Γκιουλιζάρ Εμετζάν, αναφέρθηκε στη στροφή στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι έγινε για προεκλογικούς λόγους.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η συνεχιζόμενη εξέγερση στο Ιράν, οι συνεχιζόμενες τριβές με την Ελλάδα και την Κύπρο, τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας κρατούν σε εγρήγορση, κύριε υπουργέ. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνομιλητές μας στην περιοχή. Τώρα, χθες, έγινε μια στροφή και είναι ευχάριστο που έγινε αυτή η στροφή. Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια στον πραξικοπηματία Σίσι, με τον οποίο είχε πει ‘δεν θα συναντηθώ ποτέ’. Φυσικά, η χειραψία είναι μια θετική εξέλιξη για την Τουρκία, αλλά εύχομαι αυτό να μην είχε συμβεί ένα τέταρτο πριν από τις εκλογές και αυτά τα μέτρα να μπορούσαν να είχαν ληφθεί πολιτικά πολύ νωρίτερα».

Θερμαίνετε τα νερά με την Ελλάδα, ενώ έπρεπε να εξομαλύνετε τις σχέσεις

Η Τουλάι Χατίμογουλαρί Ορούτς του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

«Κύριε Υπουργέ, υπερασπιστήκαμε από την αρχή την άποψη ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αποδυναμώσει το χέρι της Τουρκίας και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Ενώ τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα περιφέρονταν στα ύδατα της Μεσογείου, τα πολεμικά πλοία τα προστάτευαν ταυτόχρονα. Είπατε "γαλάζια πατρίδα", αλλά εγκαταλείψατε άμεσα το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε ότι κάθε βήμα που έγινε σε αυτό το θέμα είναι προς τα πίσω. Έγιναν συμφωνίες για υφαλοκρηπίδα και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλώσαμε στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις ότι αυτές οι συμφωνίες δεν ισχύουν, ας το εκφράσουμε για άλλη μια φορά εδώ. Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι έγκυρες συμφωνίες με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα της Λιβύης και σε διεθνές επίπεδο.

Παρόλα αυτά, οι εντάσεις με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, ειδικά με την Ελλάδα, έχουν φτάσει στα όριά τους. Γιατί λοιπόν; Τώρα, πού είναι τα γεωτρύπανα; Εργάζονται εκεί ή στη Μαύρη Θάλασσα; Με άλλα λόγια, εδώ θερμάνατε τα νερά της Μεσογείου και τώρα αποσυρθήκατε. Και στη νέα συμφωνία που υπογράφηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης στις 3 Οκτωβρίου, βλέπουμε πώς η κατάσταση θερμαίνεται και, πάλι όταν στην πραγματικότητα έπρεπε να γίνουν τα βήματα εξομάλυνσης. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αναδιοργάνωση των σχέσεών μας με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδίως τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε αυτήν την ασυνέπεια: ο κ. Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Σίσι, τον οποίο αποκαλείτε δολοφόνο και ηγέτη του πραξικοπήματος, μόλις χθες στο Κατάρ· στο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας απλώσατε και πάλι το χέρι σας· η δολοφονία του Κασόγκι συγκαλύφθηκε. Όλα αυτά είναι σημαντικά και σοβαρά πράγματα και θα θέλαμε να κάνουμε την ακόλουθη συγκεκριμένη πρόταση για τη Λιβύη: η Τουρκία πρέπει να αποσύρει όλα τα στρατιωτικά της στοιχεία από τη Λιβύη· Η SADAT και όλες οι δυνάμεις που στρατολογήθηκαν από τη Συρία πρέπει να αποσυρθούν. Στην ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια σχέση βασισμένη στον διάλογο, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και σε μια ισχυρή διπλωματία, και όχι σε μια πολιτική που θα θερμαίνει τα νερά. Γιατί η πολιτική της Μεσογείου είναι σημαντική πολιτική, που θα καθορίσει τις επόμενες δεκαετίες της Τουρκίας. Είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε σωστά σε αυτό το ζήτημα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος