Κόσμος|04.12.2022 19:39

Το Ιράν θα κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά; Υπό επανεξέταση ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ

Newsroom

Το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα του Ιράν επανεξετάζουν τον νόμο της χώρας για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ, γνωστοποίησε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί.

Ο ίδιος, νωρίτερα την Κυριακή, είχε ανακοινώσει πως η αστυνομία ηθών του Ιράν καταργήθηκε, αλλά τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν σθεναρά στις δηλώσεις του, λέγοντας πως το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τη δύναμη και όχι το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με το φιλομεταρρυθμιστικό μέσο Entekhab, το οποίο επικαλείται το CNN σε δημοσίευμά του.

Η δημόσια χρήση της χιτζάμπ είναι επί του παρόντος υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν βάσει του αυστηρού ισλαμικού νόμου που επιβάλλεται από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών της χώρας. Οι νόμοι αυτοί προκάλεσαν ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε στο πλαίσιο αστυνομικής επιτήρησης αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, επειδή «δεν φορούσε σωστά τη χιτζάμπ της».

Ο θάνατος της Μαχσά στις 16 Σεπτεμβρίου άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο στην Ισλαμική Δημοκρατία, με δημόσιες προσωπικότητες -και όχι μόνο- να υποστηρίζουν το κίνημα. Η χώρα έχει καταληφθεί από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε αρχικά από τον θάνατο της Αμινί και έκτοτε συσπειρώθηκε γύρω από μία διαμαρτυριών για το καθεστώς.

Οι Αρχές πραγματοποιούν μία φονική καταστολή των διαδηλωτών, με αναφορές για αναγκαστικές συλλήψεις και σωματική κακοποίηση. Σε πρόσφατη έρευνα του CNN, μαρτυρίες αποκάλυψαν σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αγοριών, στα κέντρα κράτησης του Ιράν από την έναρξη των ταραχών.

Σχετικά με τον νόμο για το χιτζάμπ, ο Μονταζέρι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αισθάνεστε αγωνία όταν βλέπετε (γυναίκες) χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις, νομίζετε ότι οι αξιωματούχοι σιωπούν γι' αυτό; Ως κάποιος που βρίσκεται στον τομέα αυτού του ζητήματος, λέω ότι τόσο το κοινοβούλιο όσο και η Δικαιοσύνη εργάζονται πάνω σε αυτό, για παράδειγμα μόλις χθες είχαμε μια συνάντηση με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου και θα δείτε τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή δύο», αναφέρει το κρατικό μέσο ενημέρωσης ISNA.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιες -αν υπάρξουν- αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν στον νόμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραγυναίκεςχιτζάμπΙράν