Κόσμος|14.12.2022 14:09

Τουρκία και Λιβύη κάνουν το άσπρο – μαύρο και στον ΟΗΕ: «Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας»

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία και η Λιβύη κάλεσαν την Ελλάδα, η οποία είχε εκφράσει προηγουμένως τη δυσαρέσκειά της για τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια, να «σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών και να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, Taher El-Sonni απάντησαν με κοινή επιστολή προς την Ελλάδα. Στην επιστολή, που απεστάλη στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και στην οποία απέκτησε πρόσβαση ο ανταποκριτής του Αναντολού στη Νέα Υόρκη, γίνεται λόγος για «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα» της Ελλάδας, η οποία -όπως επισημαίνεται- προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να καταγγέλλει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ δεν έχουν νομική βάση και αντίθετα ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας προς τις εκλογές. Η εξουσία τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για τα εξωτερικά ανήκει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δε δικαιούται να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Σημειώνεται στην επιστολή ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού χάρτη και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας»

Δηλώνεται επίσης ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι απαράδεκτοι. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη». Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ότι ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν. «Η Ελλάδα δε λαμβάνει υπόψη της την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και συμπεριφέρεται ως κράτος αρχιπελάγους, παραβιάζοντας το δίκαιο και απαιτώντας την παραχώρηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομική βιωσιμότητά τους».

Οι συμφωνίες, σύμφωνα με την επιστολή, που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να "απαξιώσει" τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας να προωθήσουν το διάλογο στη Μεσόγειο απέναντι στον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη κοινή επιστολή Τουρκίας – Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική εθνοσυνέλευση το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τη σχετική είδηση που αναφέρεται στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, «την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραδόξως παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, δώσαμε μία κοινή απάντηση σε αυτή την επιστολή στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στον ΟΗΕ. Η διαφορά όμως είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας είναι καθαρά δημαγωγική και πολιτική, η δική μας βασίζεται σε νομικά ερείσματα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΟΗΕειδήσεις τώραεπιστολήΛιβύησύμφωνουδρογονάνθρακες