Κόσμος | 14.12.2022 16:18

Τουρκία: Σήμερα κρίνεται η πολιτική μοίρα του Ιμάμογλου - Αντιμέτωπος με φυλάκιση 4 ετών

Μαρία Ζαχαράκη

Κρίσιμη ημέρα για το πολιτικό μέλλον του Ιμάμογλου η σημερινή. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δικάζεται σήμερα, έπειτα από αρκετές αναβολές, για εξύβριση των μελών της Εκλογικής Επιτροπής το 2019.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απηύθυνε έκκληση στον λαό της Κωνσταντινούπολης να συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο προς υποστήριξή του.

Η δίκη έχει ξεκινήσει από το πρωί κι ο δικαστής ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία για τις 15.00 ώρα Ελλάδας, όπου αναμένεται να υπάρχει απόφαση.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν δήλωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το δικαστήριο αυτό είναι το σπίτι 16 εκατομμυρίων Κωνσταντινουπολιτών. Η Κωνσταντινούπολη και η Τουρκία θα σταθούν πίσω από τη βούλησή τους σήμερα, όπως έκαναν και στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από την απόφαση, καλώ όλους έξω από το δικαστικό μέγαρο στις 16.00 για να δείξουμε τη χαρά και τη βούλησή μας». Μετά το κάλεσμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης να συγκεντρωθεί ο λαός έξω από το δημαρχείο, το μετρό της πόλης ανακοίνωσε ότι αύξησε τα δρομολόγιά του.

Αντιμέτωπος με φυλάκιση 4 ετών

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP κατήγγειλαν ότι ακόμη και οι δικηγόροι δεν επιτρεπόταν να μπουν στην αίθουσα αλλά να στέκονται στον διάδρομο. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει φυλάκιση 4 ετών κι ενός μηνός για το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, που σημαίνει και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στήριξη στον Ιμάμογλου από Μπαμπατζάν

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, μοιράστηκε ένα μήνυμα συμπαράστασης στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει καλύτερα ότι η εθνική βούληση δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από πολιτικές δικαστικές αποφάσεις», είπε. «Αναμένουμε δίκαιη απόφαση από το δικαστικό σώμα σχετικά με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, κ. Ιμάμογλου».

Και η Ακσενέρ αναμένεται έξω από το δικαστήριο

Πολλά στελέχη και βουλευτές του CHP, καθώς και χιλιάδες πολίτες, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Κων/λης, περιμένοντας τη δήλωση Ιμάμογλου μετά την απόφαση. Αναμένεται να παραστεί κι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ. Λίγο νωρίτερα, η Ακσενέρ μοιράστηκε τη φωτογραφία της στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε tag τον Ιμάμογλου, γράφοντας: «Ξεκίνησα από την Άγκυρα, τα λέμε στο Δημαρχείο». Ο Ιμάμογλου θα απευθυνθεί στους πολίτες από το λεωφορείο που έχει μεταφερθεί μπροστά από το κτίριο της Δημαρχίας. Στην περιοχή ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας. Εκτός από τους φρουρούς ασφαλείας της Δημαρχίας, στάλθηκαν ομάδες Ματ. Ο δήμος περικυκλώθηκε από κιγκλιδώματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δίκηΤουρκίαειδήσεις τώραΚωνσταντινούποληΕκρέμ Ιμάμογλου