Κόσμος|15.12.2022 12:50

Ο Ερντογάν διαμηνύει πως δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική και προκαλεί: «Το φαγητό της σήμερα η Ευρώπη το οφείλει σε εμένα»

Μαρία Ζαχαράκη

Χωρίς καμία ερώτηση και αναφορά στο θέμα της δικαστικής απόφασης για το Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από το ταξίδι στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει ούτε το κόμμα το οποίο ίδρυσε, ούτε την πολιτική.

Δημοσιογράφος όταν τον ρώτησε «Τι θα κάνετε, αν δεν εγκαταλείψετε την πολιτική;» μετά για τη δήλωσή του στη Σαμψούντα ότι σκέφτεται να ανοίξει δρόμο στα νιάτα, υπονοώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα βάλει υποψηφιότητα το 2023, αλλά δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική, ο Ερντογάν απάντησε: «Είμαι από το AKP. Θα φύγω από αυτό το κόμμα; Εγώ ίδρυσα αυτό το κόμμα. Είναι δυνατόν να αφήσω αυτούς τους φίλους μόνους;».

«Δεν πήρα άδεια να συναντήσω τον Σίσι»

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ότι η Ουάσιγκτον δεν είδε θετικά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Άσαντ, ο Ερντογάν απάντησε:

«Άρα ακόμα δεν γνωρίζετε τον πρόεδρό σας. Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ, ούτε παίρνω την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν. Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Το φαγητό της σήμερα η Ευρώπη το οφείλει σε εμένα»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ερντογάν απάντησε απαξιωτικά για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Δεν λογίζω τον Μπορέλ συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του κ. Μεβλούτ (Τσαβούσογλου). Η δήλωσή του δεν είναι καθόλου κομψή. Δηλαδή, ο Μπορέλ δεν μπορεί να ορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την εξουσία, ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη δήλωση. Πώς μπορείτε να σηκώνεστε και να κρίνετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων; Από πού λοιπόν προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Προέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; Η Τουρκία. Ευχαριστώ ακούμε για αυτό; Όχι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαAKP