Κόσμος|16.12.2022 10:49

Το Qatar Gate και ο φόβος να «δηλητηριάσει» ολόκληρη την ΕΕ: Γιατί ανησυχούν οι 27 ηγέτες και η πολιτική εκμετάλλευση του σκανδάλου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Συναντήθηκαν με στόχο να συζητήσουν πώς να διορθώσουν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, πώς να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές του φυσικού αερίου... Αντ' αυτού, οι 27 πολιτικοί που ηγούνται των χωρών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από ένα θέμα που γνωρίζουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο -την πολιτική και το Qatar Gate.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικές επιπτώσεις από το «φουντωμένο» σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε να επισκιάσει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες κατά την τελευταία συνάντηση της χρονιάς την Πέμπτη.

Κατά την προετοιμασία της συνάντησης, οι διπλωμάτες δεν εκτιμούσαν ότι θα γινόταν μεγάλη συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ μπορεί να χρησιμοποίησε... σακούλες με μετρητά για να αγοράσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό ήταν θέμα των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Αλλά μόλις οι ηγέτες βρέθηκαν όλοι μαζί, είχαν διαφορετική άποψη. Στην πραγματικότητα, πολλοί ηγέτες -οι περισσότεροι έμπειροι πολιτικοί με ένστικτο για τη διάθεση του κοινού- ανησυχούσαν βαθιά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico.

Ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ρωτούσαν τα ΜΜΕ κατά την είσοδο, αφηγήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους συναδέλφους του, λέγοντας ότι η ομάδα έπρεπε να συντονίσει τα μηνύματά της. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις αποτύπωσε το συναίσθημα πολλών ηγετών: «Αυτό έχει την ευκαιρία να δηλητηριάσει ολόκληρη την ΕΕ». Ο Κρισιάνις Κάρινς της Λετονίας συμμετείχε επίσης: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να επεκταθεί και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

«Τέτοια γεγονότα, τέτοια διαφθορά, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς», δήλωσε αργότερα το βράδυ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού πέρασε την ημέρα με τους 27 ηγέτες. «Αυτό είναι επώδυνο και πρέπει να εργαστούμε ξανά σκληρά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση».

Η... πολιτική αξιοποίηση του σκανδάλου

Πράγματι, ο πιο... διαβόητος ηγέτης της ομάδας που καταφέρεται εναντίον της ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά το δράμα.

«Όλοι γνώριζαν ότι οι Βρυξέλλες είναι γεμάτες με θέματα διαφθοράς, αλλά τώρα το θέμα έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που και η αστυνομία έπρεπε να αναλάβει δράση», δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook, περιγράφοντας ότι οι Βρυξέλλες «βουίζουν» από τις εικασίες για το ποιος θα μπορούσε να πέσει ο επόμενος.

«Ήρθε η ώρα», είπε ο Ούγγρος ηγέτης, «να αποξηράνουμε τον βάλτο εδώ στις Βρυξέλλες».

Η ανησυχία των ηγετών

Καθώς η ποινική έρευνα για το κατά πόσον ξένες χώρες πλήρωναν νυν και πρώην βουλευτές του ΕΚ και κοινοβουλευτικούς βοηθούς για να επηρεάσουν τις αποφάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλοί ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να μην δώσουν βάση στις διαφορές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανησυχώντας έτσι για τη δυσφήμιση ολόκληρης της δομής.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ευθύς όσον αφορά στις προκλήσεις, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σοβαρό ζήτημα» που «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Έξω από τη Σύνοδο Κορυφής, το σκάνδαλο τροφοδοτούσε ήδη την εκλογική πολιτική με το βλέμμα στο 2024, όταν ολόκληρο το 705μελές Κοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους ψηφοφόρους.

Η επίθεση του ΕΛΚ που τού γύρισε... μπούμερανγκ

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το μεγαθήριο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξαπέλυσε την Πέμπτη σφοδρή επίθεση στον κύριο αντίπαλό του, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μέλη της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου -συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, πλέον πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

«Υποκρισία» και «αγιοποίηση» ήταν μερικά μόνο από τα επίθετα που χρησιμοποίησε το ΕΛΚ.

Όμως η απόφαση να επιτεθούν γύρισε μπούμερανγκ λίγες ώρες αργότερα, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι ένας ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, καθώς και η Καϊλή, συμμετείχαν σε έρευνα για απάτη που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η αιτία της αλλαγής του τόνου προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της ΕΕ, ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρότρυνε τους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, να ακολουθήσουν μία σκληρή γραμμή απέναντι στο S&D.

Μάλιστα, ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην χρησιμοποιούν την κρίση για «κομματικές πολιτικές μάχες».

«Οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος ενός από τους υψηλότερους εκπροσώπους μας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βλάψει σημαντικά τον θεσμό μας και έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», δήλωσε σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. «Η ζημία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη για να χρησιμοποιείται τώρα για κομματικές πολιτικές μάχες».

Δεδομένης της ταχείας «στροφής», υπήρξαν μερικά ειρωνικά χαμόγελα στην αίθουσα συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ είχε εμπλακεί σε έρευνα για απάτη.

Ήταν, στην πραγματικότητα, το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές του 2024...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕυρωκοινοβούλιοΕυρωπαϊκή ΈνωσησκάνδαλοΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΕύα Καϊλήειδήσεις τώραδιαφθοράQatar Gate