Κόσμος|16.12.2022 14:49

Στη δημοσιότητα αρχεία της έρευνας για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι: Γιατί κάποια παραμένουν ακόμα απόρρητα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία έδωσαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα περισσότερα από 13.000 έγγραφα που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αποτέλεσε αφορμή για αμέτρητες εικασίες και θεωρίες.

Όμως ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση άλλων εγγράφων. Μια πρώτη παρτίδα από τα αρχεία της υπόθεσης αυτής είχε αποχαρακτηριστεί και δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, πλέον το 97% των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων της υπόθεσης είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Θεωρίες συνωμοσίας

Σύμφωνα με ιστορικούς που ασχολήθηκαν με τη δολοφονία του Κένεντι, δεν είναι πολύ πιθανό τα έγγραφα που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν εκρηκτικές αποκαλύψεις ή να μπορούν να βάλουν τέλος στις θεωρίες συνωμοσίες που έχουν κυκλοφορήσει.

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα.

Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας, της «επιτροπής Ουόρεν», η οποία έκρινε το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, δολοφόνησε τον Κένεντι και έδρασε μόνος του.

Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τον Όσβαλντ χρησιμοποίησε η Κούβα ή η ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

«Λίγο τρελός και απρόβλεπτος»

Μεγάλος αριθμός εγγράφων από αυτά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αφορούν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και κυρίως τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τους ανθρώπους που συνάντησε τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια πριν τη δολοφονία.

Ένα από τα έγγραφα αφορά την ανάκριση πρώην πράκτορα της KGB, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η σοβιετική μυστική υπηρεσία είχε στρατολογήσει τον Όσβαλντ στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον θεωρούσε «λίγο τρελό και απρόβλεπτο».

Ο πράκτορας ανέφερε ότι η KGB δεν ήταν σε επαφή με τον Όσβαλντ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ και ότι η σοβιετική υπηρεσία «ποτέ δεν του ανέθεσε να σκοτώσει τον πρόεδρο Κένεντι».

Άλλο έγγραφο, με ημερομηνία το 1991, αναφέρεται σε άλλη πηγή από την KGB η οποία είχε δηλώσει ότι ο Όσβαλντ «δεν ήταν καμία στιγμή ένας πράκτορας τον οποίο έλεγχε η KGB», αν και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες «τον παρακολουθούσαν στενά και συνεχώς στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ».

Το 2017 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούσαν τη δολοφονία Κένεντι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

έρευναδολοφονίαΗΠΑΤζον Κένεντιειδήσεις τώρα