Κόσμος | 16.12.2022 22:23

Ένα νέο πανίσχυρο όπλο στα χέρια του Κιμ: Πύραυλοι δύσκολα εντοπίσιμοι που μπορούν να φτάσουν ως τις ΗΠΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την Πέμπτη τη δοκιμή ενός νέου πανίσχυρου όπλου. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν «κινητήρα στερεών καυσίμων υψηλής ώθησης», όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ηγεμόνα να αποκτήσει ένα πιο δύσκολα εντοπίσιμο οπλοστάσιο το οποίο μάλιστα θα έχει και τη δυνατότητα να μεταφέρεται. Συγκεκριμένα θα αποτελείται από πυραύλους, οι οποίοι θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να φτάσουν ακόμα και μέχρι την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε «δοκιμή στατικής πυροδότησης» με τα κρατικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι πλέον είναι εγγυημένη η ανάπτυξη ενός νέου τύπου στρατηγικού οπλικού συστήματος.  Ο ηγεμόνας της Βόρειας Κορέας επαίνεσε τους επιστήμονες και τους τεχνικούς, λέγοντας ότι αναμένει πως το νέο όπλο θα κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό. 

Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα σκοπεύει να κατασκευάσει έναν πύραυλο τύπου ICBM, που τροδοφοδείται από στερεά καύσιμα και συγκαταλέγεται μεταξύ των οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, που ο Κιμ είχε υποσχεθεί ότι θα εισάγει στη χώρα κατά τη διάρκεια διάσκεψης του κυβερνώντος Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος. Ο Κιμ είχε, επίσης, υποσχεθεί να κατασκευάσει έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, υποβρύχιους πυρηνικούς πυραύλους και κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Η τελευταία δοκιμή κινητήρα είναι σημάδι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε τότε. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα κάνει μπαράζ δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων με πυρηνικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης του πυραύλου ICBM Hwasong-17 με υγρό καύσιμο, που φέρει πολλαπλές κεφαλές.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο της για να διεκδικήσει την χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ. 

«Περιμέναμε μια δοκιμή αυτού του είδους εδώ και καιρό. Οι πυραυλοκινητήρες μεγάλης διαμέτρου και στερεού καυσίμου θα επιτρέψουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει μεγαλύτερους πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και, το σημαντικότερο, πιο ανθεκτικούς και πιο ευέλικτους βαλλιστικούς πυραύλους με διηπειρωτικό βεληνεκός», δήλωσε ο Ankit Panda, εμπειρογνώμονας του Carnegie Endowment for International Peace.

«Σε αντίθεση με τους πυραύλους υγρών καυσίμων, οι πύραυλοι στερεού καυσίμου τροφοδοτούνται με καύσιμα όταν κατασκευάζονται και μπορούν έτσι να εκτοξευθούν πολύ πιο γρήγορα σε έναν πόλεμο», διευκρίνισε ο Panda.

Πύραυλοι που θα αλλάζουν πορεία

Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι η δοκιμή της Πέμπτης είχε ως στόχο να επαληθεύσει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα του όπλου και ότι η δοκιμή επιβεβαίωσε την αξιοπιστία και τη σταθερότητά τους.

Η τεχνολογία του κινητήρα επιτρέπει στους πυραύλους να αλλάζουν πορεία, όπως δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές αφού εξέτασαν τις φωτογραφίες της δοκιμής που απέστειλε η Βόρεια Κορέα.

Εάν έχει σημειωθεί η πρόοδος που μεταδίδουν τα κρατικά μέσα η Βόρεια Κορέα θα είναι σε θέση να κάνει δοκιμή πυραύλου ICBM με στερεά καύσιμα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, δήλωσε ο  Chang Young-keun, ειδικός σε θέματα πυραύλων στο Korea Aerospace University της Νότιας Κορέας.

Η ακριβείς ικανότητες της Βόρειας Κορέας για μια πυρηνική επίθεση  παραμένουν μυστήριο, καθώς όλες οι δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται υπό απότομη γωνία για την αποφυγή γειτονικών χωρών.

ειδήσεις τώραδοκιμήΚιμ Γιονγκ ΟυνπυρηνικάπύραυλοιΒόρεια Κορέα