Κόσμος|20.12.2022 09:33

Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα και στη δεύτερη δίκη ο Χάρβεϊ Γουάινστιν - Γλίτωσε όμως... από τις μισές κατηγορίες

Newsroom

Η ετυμηγορία για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν ήταν μοιρασμένη: ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ κρίθηκε σήμερα ένοχος για ένα βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσεις στο τέλος της δίκης του στο Λος Άντζελες, δηλαδή μόνο για τις μισές από τις κατηγορίες με τις οποίες διωκόταν.

Αμφιβολίες από ενόρκους

Έπειτα από δύο εβδομάδες συζητήσεων, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για όλες τις κατηγορίες της πρώτης από τις τέσσερις κατηγόρους του. Τον απάλλαξαν από τις κατηγορίες μιας δεύτερης γυναίκας και δεν διατύπωσαν ετυμηγορία αναφορικά με τις κατηγορίες των δύο άλλων.

Ο 70χρονος πρώην «βασιλιάς» του κινηματογράφου, ο οποίος ήταν ο παραγωγός μεγάλων επιτυχιών, όπως οι ταινίες «Pulp Fiction» ή «The Artist», εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του το 2020 στη Νέα Υόρκη για παρόμοια αδικήματα. Μετά την ετυμηγορία του Λος Άντζελες, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή επιπλέον 24 ετών στη φυλακή.

Οι δημοσιογραφικές έρευνες, που είχαν αποκαλύψει τις πρώτες κατηγορίες το 2017, είχαν προκαλέσει το παγκόσμιο κίνημα #ΜεΤοο για την απελευθέρωση του λόγου των γυναικών σχετικά με τη σεξιστική και τη σεξουαλική βία που υφίστανται.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κατέστρεψε για πάντα ένα μέρος του εαυτού μου», αντέδρασε χθες, Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του το πρώτο θύμα, το οποίο οι ένορκοι δικαίωσαν πλήρως. Ανώνυμη, όπως και οι άλλες τέσσερις μηνύτριες, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γουάινστιν «δεν θα δει ποτέ τη ζωή του έξω από ένα κελί φυλακής».

 «Μερική ετυμηγορία» 

Στη διάρκεια αυτής της νέας δίκης, αυτές οι τέσσερις γυναίκες κατηγόρησαν, αναφέροντας πολλές λεπτομέρειες, τον παραγωγό ότι τις υποχρέωσε σε σεξουαλικές σχέσεις σε ξενοδοχεία του Μπέβερλι Χιλς και του Λος Άντζελες στο διάστημα από το 2004 ως το 2013. Μια πέμπτη αρνήθηκε τελικά να καταθέσει.

Έπειτα από εβδομάδες επίπονων ακροαματικών συνεδριάσεων, που συχνά διακόπτονταν από τους λυγμούς των μηνυτριών, η κατηγορούσα αρχή περιέγραψε τον Γουάινστιν ως ένα πανίσχυρο τέρας, ένα «αρπακτικό» του οποίου η επιρροή στο Χόλιγουντ -οι ταινίες που παρήγαγε είχαν περισσότερες από 330 υποψηφιότητες για Όσκαρ και είχαν τιμηθεί με 81 αγαλματίδια- εμπόδιζε για καιρό τα θύματά του να μιλήσουν, φοβούμενα συνέπειες στην καριέρα τους.

Φορώντας ένα γκρίζο κοστούμι, ο πρώην γίγαντας του κινηματογράφου βύθισε το κεφάλι στα χέρια του ακούγοντας την ετυμηγορία για την ενοχή του.

Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν εξέφρασε τη λύπη του για τη μισή απόφαση των ενόρκων.

«Είμαι ασφαλώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι ένορκοι είχαν μοιρασμένες απόψεις για ορισμένες από τις κατηγορίες, αλλά ελπίζω πως η μερική ετυμηγορία τους θα φέρει τουλάχιστον λίγη δικαιοσύνη στα θύματα», αντέδρασε με ανακοίνωσή του.

 Έφεση στη Νέα Υόρκη 

Η ετυμηγορία σ' αυτή τη νέα δίκη στο Λος Άντζελες ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον πρώην παραγωγό. Διότι, έπειτα από μια αρχική άρνηση της δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης του επέτρεψε τελικά τον Αύγουστο να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του 2020, την αρχική απόφαση που είχε αποτελέσει μείζονα νίκη του κινήματος #MeToo.

Μαχητική, η υπεράσπισή του αμφισβήτησε συστηματικά στη διάρκεια της δίκης το λόγο των τεσσάρων μηνυτριών και επέμεινε στην έλλειψη υλικών αποδείξεων και ιατροδικαστικών στοιχείων.

Επιτέθηκε ιδιάιτερα στην Τζένιφερ Σίμπελ-Νιούσομ, τη σύζυγο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, η οποία αποκάλυψε την ταυτότητά της στη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, είχε μια συναινετική σχέση με αντάλλαγμα χάρες στο Χόλιγουντ, για την οποία στη συνέχεια μετάνοιωσε και προχώρησε στις κατηγορίες, επωφελούμενη από τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων με στόχο τον Γουάινστιν στην αρχή του κινήματος #MeToo το 2017.

Ήταν μια επιχειρηματολογία που δημιούργησε αμφιβολίες στους ενόρκους: η Σίμπελ-Νιούσομ είναι μία από τις δύο γυναίκες για τις οποίες δεν εξέδωσαν ετυμηγορία.

Σε ανακοίνωσή της, η ηθοποιός επικεντρώθηκε στην αναγνώριση της μερικής ενοχής που ανακοινώθηκε χθες.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα βιάσει ποτέ πια άλλη γυναίκα», δήλωσε. «Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εκεί που του αξίζει, πίσω από τα κάγκελα».

Η Τζένιφερ Σίμπελ-Νιούσομ υπογράμμισε πάντως «το σεξισμό, το μισογυνισμό και τις τακτικές παρενόχλησης» που χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι του Γουάινστιν «για να μας γελοιοποιήσουν, εμάς τις επιζήσασες».

«Αυτή η δίκη ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση για τη δουλειά που μας μένει να κάνουμε ως κοινωνία», δήλωσε.

Συνολικά σχεδόν 90 γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Ροζάνα Αρκέτ, έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για παρενόχληση, σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς. Όμως η προθεσμία παραγραφής είχε περάσει σε πολλές απ' αυτές τις υποθέσεις, μερικές από τις οποίες ανάγονται στο 1977.

Κατηγορίες εναντίον του πρώην παραγωγού έχουν απαγγελθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο για σεξουαλικές επιθέσεις που χρονολογούνται από το 1996.

βιασμόςδίκηΧάρβεϊ Γουάινστινειδήσεις τώρα