Κόσμος|21.12.2022 17:06

Στο φως νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate: Οι διαδρομές των χρημάτων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη – Τα κωδικά ονόματα των εμπλεκομένων

Newsroom

Σε νέες αποκαλύψεις προχωρούν ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Qatar Gate. Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά της ότι, ο συλληφθείς πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ήδη συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές και δίνει και άλλα ονόματα εμπλεκομένων με το σκάνδαλο χρηματισμού μελών του ευρωκοινοβουλίου και λομπιστών της ΕΕ από το Κατάρ.

Ο Παντσέρι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έδωσε τα ονόματα και άλλων ευρωβουλευτών καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο. Μεταξύ αυτών που κατονόμασε ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Κοτσολίνο, του οποίου συνεργάτης είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, που ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, αναφέρεται ότι «πήγε στο Κατάρ». Ο Παντσέρι «έδωσε» και τη σοσιαλδημοκράτισσα Μαρία Αρένα, σημειώνοντας ότι «ξέρω ότι επισκέφθηκε μία φορά το Κατάρ και έλαβε ένα δώρο».

Ο Παντσέρι φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ισχυρίζεται ότι, τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του, «δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλους». Η La Rerubblica εκτιμά ότι ο πρώην Ευρωβουλευτής ακολουθεί μία αμυντική στρατηγική, με απώτερο σκοπό να πείσει την εισαγγελία ότι, κατά την περίοδο της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο (πριν το 2019) δεν είχε λάβει χρήματα.

Οι διαδρομές του χρήματος

Στην ιταλική εφημερίδα γίνεται λόγος και για τους τρόπους με τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν καταφέρει, με τη βοήθεια του Παντσέρι, να διεισδύσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το όνομα του διευθυντή της DGED (μυστικών υπηρεσιών που εργάζεται για το Ραμπάτ), Γιανσίν Μανσούρι. Από τα όσα φέρεται να καταθέτει ο Παντσέρι, επιβεβαιώνεται και ο ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, γνωστού ως «γίγαντας» πρέσβης του Μαρόκου στη Βαρσοβία. Μέσω αυτού, ισχυρίζεται ο Παντσέρι, γίνονται οι δωροδοκίες του Μαρόκου.

Στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, σημειώνεται, ακόμα, ότι, σύμφωνα με την ομολογία του Τζιόρτζι, η διαδρομή των χρημάτων από το Κατάρ γινόταν μέσω ενός εργαζομένου της κυβέρνησης της μεσανατολικής χώρας, του Μπουντζελά, ο οποίος ήταν γνωστός ως «ο Αλγερινός». Ο ίδιος ήταν αυτός που έφερνε, στη συνέχεια, σε επικοινωνία τον συλληφθέντα σύντροφο της Εύας Καϊλή, με έναν φερόμενο ως Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και, στη συνέχεια, με έναν τρίτο εμπλεκόμενο στο Βέλγιο. Ο Τζιόρτζι κατά την απολογία του απάντησε σχετικά με το ποσό πως «το σύνολο ήταν μεταβλητό» και ότι δεν θα μπορούσε να εκτιμηθεί εύκολα.

Στο στόχαστρο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Παράλληλα, σε δημοσίευμα του ιστότοπου EuObserver γίνεται λόγος για το ασυμβίβαστο μεταξύ συναντήσεων που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με Επιτρόπους και αντιπροέδρους της Κομισιόν κατά την περίοδο που ήταν αμειβόμενο μέλος της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία και συνδέεται με το σκάνδαλο. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate γίνονται μία περίοδο κατά την οποία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «διεκδικεί να γίνει ο επόμενος ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις συναντήσεις Αβραμόπουλου με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο Βέρα Γιούροβα χαρακτηρίζοντάς τις ως «ιδιωτικής φύσης». Ο Έλληνας πρώην Επίτροπος είχε δειπνίσει με την Γιούροβα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ, με τον Χαν είχε κάνει κοινές διακοπές στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υπόλοιπες επίμαχες συναντήσεις του Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 – κατά την περίοδο, δηλαδή, που η διετής περίοδος «απαγόρευσης» σχέσεων με Επιτρόπους που χειρίζονται κοινά θέματα με αυτά που είχε και ο ίδιος να διαχειριστεί, ήταν ακόμα σε ισχύ. Την περίοδο αυτή της «απαγόρευσης» δεν επιτρέπονται οι επαφές και το λόμπινγκ πρώην Επιτρόπων που εκπροσωπούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, επί ζητημάτων σε τομείς των οποίων ήταν υπεύθυνοι κατά τη θητεία τους στην Επιτροπή.

Οι συναντήσεις μπορεί να επιτραπούν μόνο στην περίπτωση που ο λομπίστας που συμμετέχει, είναι καταγεγραμμένος στο ευρωπαϊκό μητρώο διαφάνειας EU transparency register, μία online βάση δεδομένων. Η ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τον Παντσέρι δεν καταγράφηκε ποτέ στο εν λόγω μητρώο.

Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρχε γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με Επιτρόπους ή με μέλη των γραφείων τους». Σημειώνεται επίσης, ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity ήταν η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, η Ιταλίδα Γερουσιαστής Έμμα Μπονίνοι και η Σουηδέζα πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ. «Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μου έδωσε γραπτώς η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν», ήταν η απάντηση Αβραμόπουλου σχετικά με τον ρόλο του στη ΜΚΟ αλλά και την έγκριση της προέδρου της Επιτροπής.

Τους «δίνει» όλους ο Παντσέρι

Η La Reppublica και η La Stampa αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους πως ο άνθρωπος που φέρεται να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι, συνεργάζεται με τους Βέλγους ανακριτές και υποστηρίζει πως όλα ήταν μέρος μιας συμφωνίας για να αποφευχθούν αντικρουόμενες αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος φέρεται να παραδέχτηκε κάποιες από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τις βελγικές αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να «έδωσε» ονόματα εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Αντρέα Κοτσολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα και αμφισβήτησε τον σοσιαλιστή ΜαρκΤαραμπέλα, που «πήγε στο Κατάρ», και αναφέρθηκε στην Σοσιαλδημοκράτισσα Μαρία Αρένα, που «πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι πήρε δώρο».

Ακόμη, επιβεβαιώθηκε ο κεντρικός ρόλος του Μαροκινού πρέσβη στη Βαρσοβία, Αμπνταραχίμ Άτμουν, ο οποίος ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών.

Στην κατάθεσή του φέρεται, σύμφωνα με τη La Reppublica, να λέει ότι η «συμφωνία» αυτή προέκυψε το 2019 όταν δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής.

Φαίνεται πως ο Παντσέρι επιχείρησε να κρατήσει μια αμυντική γραμμή προκειμένου να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε δωροδοκηθεί, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα.

«Τα χρήματα στο σπίτι μου δεν ήταν διαθέσιμα σε κανέναν άλλο», φέρεται να απάντησε όταν ρωτήθηκε για τα 700.000 ευρώ μετρητά, που βρέθηκαν σπίτι του.

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή που επίσης φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο ετοιμάζει την υπερασπιστική γραμμή της καθώς αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί θα απολογηθεί για την υπόθεση.

Μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» λίγο πριν απογειωθεί το αεροσκάφος για Βρυξέλλες, ο Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε:

«Το πρόγραμμα σήμερα προβλέπει μόλις προσγειωθούμε στις Βρυξέλλες, θα πάω στα δικαστήρια προκειμένου να μελετήσω τη δικογραφία για ότι νεότερο στοιχείο υπάρχει. Ο χρόνος που μπορούμε να δούμε τη δικογραφία είναι από τη 1 μέχρι τις 4 και μισή το απόγευμα. Μετά θα πάω στις φυλακές για να συναντήσω την κυρία Καϊλή να μιλήσουμε και τέλος θα κλείσω πηγαίνοντας στο γραφείο του συναδέρφου, κύριου Ριζόπουλου για να χαράξουμε την υπερασπιστική γραμμή για το αυριανό δικαστήριο όπου εκεί θα δοθεί μάχη για την ελευθερία της. Ο αγώνας όπως φαίνεται δεν τελειώνει αύριο. Ο μεγάλος αγώνας θα γίνει όταν θα είναι η δίκη επί της ουσίας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή και σταθερά σας μεταφέρω τη φωνή της ότι είναι αθώα και ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί στη ζωή της».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοΕυρωβουλήΚατάρΕύα ΚαϊλήQatar GateΚομισιόνΔημήτρης Αβραμόπουλοςευρωβουλευτέςειδήσεις τώρα