Κόσμος|21.12.2022 21:50

Ανατροπή δεδομένων για τις εκρήξεις σε Nord Stream 1 και 2; Ίσως να μην ευθύνεται η Ρωσία, λένε αξιωματούχοι της Δύσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαρροή στον Nord Stream / EPA / Ritzau Scanpix
Διαρροή στον Nord Stream / EPA / Ritzau Scanpix
Διαρροή στον Nord Stream / EPA / Ritzau Scanpix

Μετά από εκρήξεις στα τέλη Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οι παγκόσμιοι ηγέτες κατηγόρησαν γρήγορα τη Μόσχα για «μια θρασύτατη και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς».

Τελικά ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις σε Nord Stream 1 και 2;

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, φάνηκε ότι το Κρεμλίνο σκόπευε να περιορίσει τη ροή της φυσικού αερίου σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την ήπειρο, μια πράξη «εκβιασμού», όπως είπαν ορισμένοι ηγέτες, με σκοπό να απειλήσει τις χώρες ώστε να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, επισημαίνει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post.

Αλλά τώρα, μετά από μήνες ερευνών, πολλοί αξιωματούχοι λένε κατ' ιδίαν ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να μην ευθύνεται για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το σαμποτάζ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, απηχώντας την εκτίμηση 23 διπλωματών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών σε εννέα χώρες.

Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να πουν ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη. Άλλοι που εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία ως κύριο ύποπτο δήλωσαν ότι η θετική απόδοση της επίθεσης -σε οποιαδήποτε χώρα- μπορεί να είναι αδύνατη.

Τους μήνες μετά τις εκρήξεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες πιθανώς μεμονωμένες απελευθερώσεις αερίου μεθανίου, οι ερευνητές χτένισαν τα συντρίμμια και ανέλυσαν υπολείμματα εκρηκτικών που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Οι σεισμολόγοι εντόπισαν το χρόνο των τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζημιά ήταν σκόπιμη:  Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα, δήλωσε ότι τα εκρηκτικά φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των κατασκευών. Αλλά ακόμη και όσοι γνωρίζουν εκ των έσω τις λεπτομέρειες δεν συνδέουν με βεβαιότητα τη Ρωσία με την επίθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της έρευνας, μέρος της οποίας βασίζεται σε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν συστηματικά τις επικοινωνίες Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτικών δυνάμεων, μια μυστική προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών που βοήθησε στην ακριβή πρόβλεψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αλλά μέχρι στιγμής, οι αναλυτές δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά που να παίρνουν τα εύσημα ή να υπονοούν ότι προσπαθούν να καλύψουν την εμπλοκή τους, είπαν αξιωματούχοι.

Οι διαρροές σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να χαρτογραφήσουν ποια πλοία βρίσκονταν στην περιοχή τις ημέρες πριν από τις εκρήξεις, με την ελπίδα να μειώσουν το πεδίο των υπόπτων.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ποσότητα εκρηκτικών υλών πρέπει να είναι κρατικός παράγοντας», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto σε συνέντευξή του αυτό το μήνα. «Δεν είναι απλά ένας μεμονωμένος ψαράς που αποφασίζει να τοποθετήσει τη βόμβα εκεί. Είναι πολύ επαγγελματικό».

Ανεξάρτητα από τον δράστη, ο Haavisto δήλωσε ότι για τη Φινλανδία, η οποία δεν είναι πελάτης του Nord Stream, «το μάθημα που πήραμε είναι ότι δείχνει πόσο ευάλωτο είναι το ενεργειακό μας δίκτυο, τα υποθαλάσσια καλώδια μας, το διαδίκτυο ... για κάθε είδους τρομοκράτες».

Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει βασικός ύποπτος, εν μέρει λόγω του πρόσφατου ιστορικού της βομβαρδισμού πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία και της τάσης της για μη συμβατικό πόλεμο. Δεν είναι τόσο μεγάλο άλμα να σκεφτεί κανείς ότι το Κρεμλίνο θα επιτεθεί στον Nord Stream, ίσως για να υπονομεύσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και να αποκολλήσει συμμάχους που εξαρτώνται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αλλά μια χούφτα αξιωματούχων εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έδειξαν με το δάχτυλο τη Μόσχα χωρίς να εξετάσουν άλλες χώρες, καθώς και εξτρεμιστικές ομάδες, που μπορεί να έχουν την ικανότητα και το κίνητρο να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

«Οι κυβερνήσεις που περίμεναν να σχολιάσουν πριν βγάλουν συμπεράσματα το έπαιξαν σωστά», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αγωγόςειδήσεις τώραφυσικό αέριοNord Stream 2έκρηξη