Κόσμος|26.12.2022 15:10

Βήμα πίσω από Ρωσία: Έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη – Μέσω του αγωγού Yamal

Newsroom

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ, ο οποίος είχε προηγουμένως διακοπεί για πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Κυριακή.

«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σχετική, καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου παραμένει και έχουμε κάθε ευκαιρία να επαναλάβουμε τις προμήθειες. Για παράδειγμα, ο αγωγός Γιαμάλ, ο οποίος είχε σταματήσει για πολιτικούς λόγους, παραμένει αχρησιμοποίητος», δήλωσε ο Νόβακ. Υπάρχει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Ευρώπη, δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με το TASS.

«Σήμερα, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι υπάρχει ζήτηση για το αέριο μας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να θεωρούμε την Ευρώπη ως δυνητική αγορά για την πώληση των προϊόντων μας. Είναι σαφές ότι ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εναντίον μας, η οποία κατέληξε σε πράξεις σαμποτάζ κατά του Nord Stream», δήλωσε ο ίδιος.

Τον Μάιο, μόλις 44 ώρες αφότου η Ουκρανία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κατηγορώντας την παρέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων, η Gazprom σταμάτησε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο σε διανομέα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Gazprom αναγκάστηκε να αναστείλει τις προμήθειες λόγω των κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, EuRoPol GAZ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσίαφυσικό αέριοειδήσεις τώραΕυρώπη