Κόσμος|27.12.2022 12:10

Φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Μετρούν τις πληγές τους μετά τους δεκάδες νεκρούς - Πώς καλοί Σαμαρείτες βοήθησαν κόσμο μέσα στα Χριστούγεννα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τις πληγές τους μετρούν οι ΗΠΑ μετά την φονική χειμωνιάτικη κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τον κόσμο με πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. Σήμερα, Τρίτη, οι αξιωματούχοι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης επικεντρώνονται στα μέτρα ασφάλειας και «οργώνουν» το πυκνό χιόνι για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους οδηγούς και να ανοίξουν δρόμο για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταιγίδας στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης - πολλοί από αυτούς στο Μπάφαλο, το οποίο θάφτηκε από χιόνι.

Η κακοκαιρία αυτή συγκρίνεται με την περίφημη χιονοθύελλα του 1977 στο Μπάφαλο, που άφησε πίσω της 23 νεκρούς.

O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 49 νεκρούς ως χθες Δευτέρα το βράδυ και εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Ανεπίσημα, υπάρχουν αναφορές για πάνω από 60

Σύμφωνα με το CNN o απολογισμός των νεκρών έχει ως εξής:

  • Νέα Υόρκη: Εκτός από τους 27 θανάτους στην κομητεία Έρι, αναφέρθηκε και μία θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην κομητεία Νιαγάρα.
  • Κολοράντο: Η αστυνομία ανέφερε δύο θανάτους που σχετίζονται με το κρύο από την Πέμπτη, με έναν άνδρα να πέφτει νεκρός κοντά σε μετασχηματιστή ρεύματος ενός κτιρίου που πιθανώς αναζητούσε ζεστασιά, και έναν άλλο να εντοπίζεται σε ένα σοκάκι.
  • Κάνσας: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
  • Κεντάκι: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, εκ των οποίων ο ένας σε τροχαίο δυστύχημα στην κομητεία Μοντγκόμερι.
  • Μιζούρι: Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του γλίστρησε από παγωμένο δρόμο και έπεσε σε παγωμένο ρυάκι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κάνσας Σίτι.
  • Οχάιο: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
  • Τενεσί: Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την Παρασκευή έναν θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα.
  • Ουισκόνσιν: Ένα θανατηφόρο δυστύχημα αναφέρθηκε λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών.
  • Βερμόντ: Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πτώση δέντρου στο σπίτι της, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις παραμένουν καλυμμένες με πυκνό χιόνι. Σε ξεχωριστά 24ωρα, περιοχή του Μίσιγκαν είχε 108 εκατοστά χιονιού, ενώ στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν 103 εκατοστά.

Η καταιγίδα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα ταξίδια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των εορτών, με πάνω από 5.000 πτήσεις να ακυρώνονται την Παρασκευή, 3.400 πτήσεις το Σάββατο και περισσότερες από 3.100 πτήσεις να ακυρώνονται τα Χριστούγεννα.

Περίπου 3.800 πτήσεις προς ή από αεροδρόμια των ΗΠΑ είχανακυρωθεί έως τις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα. Η Southwest Airlines χαρακτηριστικά ακύρωσε το 70% των πτήσεών της.

Στο Μπάφαλο σήμερα η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη καθώς ανέβηκε το θερμόμετρο ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα. Αντίστοιχα, τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να ανοίγουν ξανά στη δυτική Νέα Υόρκη τη Δευτέρα και άλλα αναμένεται να ανοίξουν σήμερα, Τρίτη.

Χορήγηση βοήθειας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι καλοί Σαμαρείτες

Όμως, μέσα στην τραγωδία αναδύθηκαν ιστορίες αντοχής, επιβίωσης και διάσωσης. Καλοί Σαμαρείτες πήραν στα σπίτια τους αποκλεισμένους ταξιδιώτες, άγνωστοι συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν μια εγκλωβισμένη στο χιόνι μέλλουσα μητέρα να γεννήσει στο σπίτι, αναφέρει η Guardian.

Ένα νοτιοκορεατικό τουριστικό γκρουπ, το οποίο κατευθυνόταν προς τους καταρράκτες του Νιαγάρα, βρήκε το βαν του κολλημένο στο χιόνι έξω από το Μπάφαλο. Δύο μέλη της ομάδας χτύπησαν την πόρτα ενός κοντινού σπιτιού και ζήτησαν φτυάρια. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, προσκάλεσαν τους εννέα ταξιδιώτες και τον οδηγό του τουριστικού βαν στο σπίτι τους– η ομάδα έμεινε εκεί το Σαββατοκύριακο, αναχωρώντας την Κυριακή.

Μια εξαμελής οικογένεια από το Γουίλιαμσβιλ, κοντά στο Μπάφαλο, προσπάθησε να πάει σε ένα ξενοδοχείο το βράδυ της Παρασκευής αφού δεν είχε ρεύμα, αλλά σύντομα βρέθηκε αποκλεισμένη στο χιόνι. Οι πυροσβέστες του αεροδρομίου του Μπάφαλο διέσωσαν τους γονείς καθώς και τα τέσσερα παιδιά τους, τα οποία είχαν ηλικία από εννέα μηνών έως οκτώ ετών. Η οικογένεια πέρασε το βράδυ και την παραμονή των Χριστουγέννων στο πυροσβεστικό σταθμό, σύμφωνα με το CNN. Μάλιστα, οι πυροσβέστες εργάστηκαν για να βρουν δώρα για τα παιδιά.

Οι γεννήσεις κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας έδειξαν επίσης τις ηρωικές προσπάθειες των γειτόνων να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Ο Mark Poloncarz, εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Έρι, δήλωσε ότι ένα εκχιονιστικό άνοιξε το δρόμο για να μεταφερθεί μια γυναίκα με επιπλοκές εγκυμοσύνης στο νοσοκομείο, όπου γεννήθηκε ένα υγιές μωρό.

Ορισμένες γυναίκες που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν σε μαίες. Η Erica και ο Davon Thomas το βίωσαν αυτό από πρώτο χέρι. Η Erica, της οποίας το μωρό επρόκειτο να γεννηθεί τα Χριστούγεννα, άρχισε να αισθάνεται συσπάσεις το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η χιονοθύελλα κορυφώθηκε. Ενώ η Erica και ο Davon ζούσαν μόλις 5 μίλια μακριά από το νοσοκομείο τοκετού, είχαν εγκλωβιστεί στο χιόνι.

Ο Davon ζήτησε βοήθεια από το 911, αλλά του είπαν ότι οι πρώτες βοήθειες δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτούς λόγω του καιρού. Αργά το πρωί του Σαββάτου, οι συσπάσεις της Erica είχαν διαφορά μόλις 3 λεπτών μεταξύ τους. Τελικά αναζητήθηκε βοήθεια από το Facebook όπου μια μαία έσπευσε να βοηθήσει μέσω video chat. Έτσι, έφερε στη ζωή ένα υγιές κοριτσάκι. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακακοκαιρίαΗΠΑχιονοπτώσεις