Κόσμος | 31.12.2022 19:32

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην πόλη - Η ανθοδέσμη του Ιμάμογλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νίκος Μάλλιαρης

Μοναδικές στιγμές έζησαν επισκέπτες από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επισκέφτηκαν το Ζωγράφειο σχολείο και μαζί με το διευθυντή του Ιωάννη Δερμιτζόγλου και τους μαθητές βγήκαν και είπαν τα κάλαντα στους δρόμους, στα καλντερίμια, στα σοκάκια του Πέραν, της παλιάς ακμάζουσας συνοικίας των ρωμιών της πόλης.

Ο διευθυντής έπαιζε ακορντεόν, η χορωδία των παιδιών τραγουδούσε δίνοντας το στίγμα των ημερών. Πέρασαν από καταστήματα, χαιρέτησαν περαστικούς, κατέληξαν στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος κοντά στην πλατεία Ταξίμ, όπου πολύς κόσμος τους χειροκροτούσε, φωτογραφιζόταν μαζί με τα παιδιά και αρκετοί ήρθαν μάλιστα μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και φωτογραφήθηκαν.

Η Κομπανία συνέχισε πορεία της, με τους μαθητές και τους συνοδεύοντες στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, όπου τους υποδέχτηκαν συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η χορωδία ανέβηκε στην αίθουσα τελετών του Πατριαρχείου όπου είπαν τα κάλαντα στον οικουμενικό Πατριάρχη και ο Παναγιώτατος τους έδωσε τις ευχές του.

Ο εκ των συμμετεχόντων πολιτών, Νίκος Μάλλιαρης, έδωσε στον Πατριάρχη ως δώρο, το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λογοθέτη για τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Ο κκ. Βαρθολομαίος παρέλαβε το βιβλίο λέγοντας ότι «ο Μίκης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, που είχε την ευλογία του Θεού και με το έργο του ευεργετούσε τους ανθρώπους και προωθούσε τον Ελληνισμό σε όλα τα σημεία της Γης. Ιδιαίτερα έδινε κουράγιο στη μικρή ομογένεια της Κωνσταντινούπολης».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην είσοδο του ναού του Πατριαρχείου υπήρχε μία λευκή ανθοδέσμη με ευχές του Δημάρχου της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου που δείχνει και την πολύ ζεστή σχέση του με την ελληνική ομογένεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧριστούγενναΤουρκίαΚωνσταντινούποληΠρωτοχρονιά