Κόσμος | 31.12.2022 21:12

Ανησυχία για την Κίνα: Ο ΠΟΥ την καλεί σε «διαφάνεια» - «Αδικαιολόγητοι» οι έλεγχοι σε επιβάτες κρίνει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορονοϊού στην Κίνα/ AP (gallery)

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα -η οποία μαστίζεται από τον κορονοϊό.

Μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα, που οδήγησε σε έκρηξη μολύνσεων στη χώρα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, ακόμα και τη Νότια Κορέα, αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα να επιβάλουν τη διενέργεια τεστ Covid σε ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (...) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με ανοργάνωτο τρόπο.

«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών (...). Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), επίσης έκρινε την Πέμπτη «αδικαιολόγητο» τον συστηματικό έλεγχο των ταξιδιωτών, δεδομένου του επιπέδου ανοσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας στην ηπειρωτική χώρα των ίδιων παραλλαγών όπως στην Κίνα.

Η πιθανότητα νέων παραλλαγών

Όσον αφορά τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκύψουν στην Κίνα, η αυξημένη παρακολούθηση με γονιδιωματική αλληλουχία «μπορεί να γίνει με μέσα όπως η εξέταση λυμάτων από αεροδρόμια, χωρίς την ανάγκη τεστ σε ταξιδιώτες», τονίζει η ACI Europe.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφοριών που παρέχει το Πεκίνο, εκτίμησε ωστόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ καλεί την Κίνα σε «διαφάνεια» για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην εικόνα με τα κρούσματα κορονοϊού, την ώρα που καταγράφεται έξαρση στη χώρα.

Πολλοί από τους αυστηρούς περιορισμούς της χώρας έχουν αρθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και πολλές χώρες ζητούν τεστ και έχουν επιβάλουν κανονισμούς για ταξιδιώτες από την Κίνα.

ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν θα ζητούν τεστ από τους επισκέπτες της ασιατικής χώρας, καθώς εγείρονται φόβοι από την εξάπλωση του ιού. Ακόμα, όσοι φτάνουν στην Αγγλία, θα πρέπει, επίσης, να δείχνουν αρνητικό τεστ. Ο Οργανισμός έκρινε πως είναι «κατανοητή» η λήψη μέτρων.

Ο ΠΟΥ τόνισε σήμερα πως θέλει περισσότερα στοιχεία για τις νοσηλείες, την εικόνα στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους. Θέλει, επίσης, ενημέρωση όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους η υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε: «Ο ΠΟΥ ζήτησε και πάλι την τακτική ανταλλαγή συγκεκριμένων -και σε πραγματικό χρόνο- δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση (...) και δεδομένων σχετικά με τους εμβολιασμούς που έγιναν και την κατάσταση του εμβολιασμού, ιδίως σε ευάλωτα άτομα και άτομα άνω των 60 ετών».

Σημειώθηκε, την ίδια ώρα, πως ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να παρέχει βοήθεια, αλλά και να ενισχύει την καμπάνια εμβολιασμών. Υπογράμμισε και τη «σημασία της επιτήρησης και της έγκαιρης δημοσιοποίησης στοιχείων, που θα βοηθήσουν την Κίνα και την παγκόσμια κοινότητα να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις κινδύνου και να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις».

Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη της Covid-19 πρόκειται να συνεδριάσει την Τρίτη. Ο Οργανισμός γνωστοποιεί ότι έχει καλέσει Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την αλληλουχία του ιού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚίναΕυρώπηΚορονοϊόςαεροδρόμιαμέτρα κορονοϊόςειδήσεις τώρα