Οι γιγαντιαίοι τερμίτες της Αυστραλίας τρώνε μέχρι και την άσφαλτο: Πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα
NewsroomΕπίδραση στους τερμίτες έχει η κλιματική αλλαγή, με αρνητικό για τον άνθρωπο, τρόπο. Οι τερμίτες ξετρελαίνονται για τη ζέστη, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η μελέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου η κατανάλωση ξύλου από τερμίτες αυξήθηκε περίπου επτά φορές.
Στην Αυστραλία υπάρχει ένα είδος τερμιτών που ονομάζεται «mastos» ή γιγάντιοι βόρειοι τερμίτες, οι οποίοι έχουν μια αναπαραγωγική υπερδύναμη: Σχεδόν κάθε μέλος μιας αποικίας μπορεί να μετατραπεί σε βασίλισσα αναπαραγωγής, εάν η προηγούμενη θανατωθεί.
Έχουν έναν ευρύ ουρανίσκο και είναι γνωστό ότι τρώνε μόλυβδο, πλαστικό, δέρμα, ελεφαντόδοντο, μέχρι και…. άσφαλτο. Μια αποικία έφαγε τους σωλήνες νερού ενός τσιμεντένιου κτιρίου και ανέβηκε σε οκτώ ορόφους, όπως γράφει η Washington Post.
Το είδος αυτό ταλαιπωρεί όσους ζουν στα βόρεια της Αυστραλίας και πλέον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι γιγάντιοι τερμίτες έχουν μετακινηθεί και προς τα νοτιότερα. Ο Τέο Έβανς, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που ειδικεύεται στους τερμίτες, δήλωσε ότι ο γιγάντιος βόρειος τερμίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 20 χρόνια στην πόλη Ti Tree, 800 μίλια νότια του Ντάργουιν. Είναι πλέον ένα κοινό παράσιτο εκεί, που μασουλάει τις κατασκευές και ξεφλουδίζει τους τοπικούς φοίνικες, ένα ιδιαίτερα αγαπημένο του γεύμα.
Αν κάτι έσωζε τις άνυδρες περιοχές της Αυστραλίας μέχρι σήμερα, αυτό ήταν οι ακραίες θερμοκρασίες. Στις τροπικές ζώνες ωστόσο, όπου ο καιρός είναι ήπιος, οι τερμίτες γίγαντες ζουν και βασιλεύουν.
Όπως και τα ερπετά, οι τερμίτες δεν παράγουν τη δική τους θερμότητα από το σώμα τους αλλά την απορροφούν από το περιβάλλον, σύμφωνα με την WP. Έτσι, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, γεγονός που βοηθά τους τερμίτες να αυξάνονται και να τρώνε ακόμα περισσότερα υλικά.
«Οι άνθρωποι στο Σικάγο, οι οποίοι έχουν πολύ λίγα προβλήματα με τερμίτες μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που θα είχαν οι άνθρωποι νοτιότερα», αναφέρει ο ο Έβανς. «Και οι άνθρωποι στο Τορόντο που βασικά δεν έχουν καθόλου προβλήματα με τερμίτες, μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σικάγο», σημειώνει ο ίδιος.
- Η Κεραμέως καθησυχάζει για τη γρίπη και επιβεβαιώνει το άνοιγμα των σχολείων – Τι είπε για τις μάσκες και το πρώτο κουδούνι
- Σεισμός τώρα στη Λέσβο: Νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί
- Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Επιδεινώθηκε η υγεία του τέως βασιλιά – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ
- Τι πραγματικά ισχύει για ΣΥΡΙΖΑ και Νίκο Παππά για τον Δήμο Αθηναίων
- Media: Χρονιά δοκιμασίας για τον κλάδο ψυχαγωγίας - Η ανώμαλη προσγείωση του streaming
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού