ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από μια ψηφοφορία - θρίλερ
NewsroomΟ Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.
Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπιστών ανταρτών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.
Νίκη μετά από απανωτές ήττες
Ο Μακάρθι υπέστη 14 ήττες αυτή την εβδομάδα, καθώς μια μικρή ομάδα δεξιών σκληροπυρηνικών βουλευτών αρνήθηκε να τον ψηφίσει παρά την υπόσχεσή του για περικοπές δαπανών και άλλες παραχωρήσεις που είχαν κερδίσει πολλούς από τους συναδέλφους τους.
Έξι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τήρησαν αποχή ή ψήφισαν υπέρ άλλων υποψηφίων, παρότι, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Μακάρθι εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη στήριξη ορισμένων σκληροπυρηνικών "τραμπικών ανταρτών" της παράταξής του.
Ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει, είχε καλέσει για ένα διάλειμμα μερικών ωρών, με τους βουλευτές να επανέρχονται στις 10.00 μ.μ. της Παρασκευής (05:00 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) για άλλον έναν γύρο ψηφοφορίας.
Η αποφασιστική στιγμή ήρθε όταν ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να μην δώσει την ψήφο του στον Μακάρθι. Μέλη της ηγεσίας του κόμματος είχαν προσπαθήσει επί αρκετά λεπτά να πείσουν τον Ρεπουμπλικάνο από τη Φλόριντα να αλλάξει γνώμη προτού παραδεχθούν την ήττα τους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να στραφούν σε έναν άλλο υποψήφιο ηγέτη, όπως ο προσκείμενος στον Μακάρθι Στιβ Σκάλιζ, ή ο δημοφιλής συντηρητικό Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος είχε προταθεί κατ΄επανάληψη ως υποψήφιος από τους σκληροπυρηνικούς αυτήν την εβδομάδα.
Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς δεξιούς που αντιτέθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.
Τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά ανοικτός σε συμβιβασμούς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του, οι οποίοι ελέγχουν επίσης τη Γερουσία. Ορισμένοι λένε πως θέλουν έναν ηγέτη που θα είναι έτοιμος να επιβάλει το κλείσιμο της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.
Χωρίς συμφωνία ή με μια μακρά αντιπαράθεση υπήρχε ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.
- Πότε ανοίγουν τελικά τα σχολεία; Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών που νοσούν με γρίπη και τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
- Οι… καυτές εκλογικές μάχες των υπουργών: Το κυνήγι του σταυρού για τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη και οι «δύσκολες» περιφέρειες
- Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Επιδεινώθηκε η υγεία του τέως βασιλιά – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ
- Τι πραγματικά ισχύει για ΣΥΡΙΖΑ και Νίκο Παππά για τον Δήμο Αθηναίων
- Media: Χρονιά δοκιμασίας για τον κλάδο ψυχαγωγίας - Η ανώμαλη προσγείωση του streaming
- Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»