Κόσμος|09.01.2023 15:52

Βραζιλία: Μαύρη σελίδα στην Ιστορία της χώρας η εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια - Έτσι αποτυπώθηκαν οι στιγμές χάους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σπασμένες τζαμαρίες, βανδαλισμένα γραφεία και διασκορπισμένα δημόσια έγγραφα, κατεστραμμένα έπιπλα και κλεμμένα αντικείμενα άφησαν πίσω τους οι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου μετά τη χτεσινή εισβολή τους στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια. Η εισβολή αυτή θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην βραζιλιάνικη Ιστορία.

Οι απίστευτες αυτές σκηνές - που θύμισαν την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια- δείχνουν τους μπολσοναριστές διαδηλωτές τυλιγμένους με σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια (σήμα κατατεθέν του Μπολσονάρου) να περιφέρονται με μανία στα κυβερνητικά κτίρια σπάζοντας παράθυρα, πετώντας έπιπλα, βάζοντας φωτιά και κλέβοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους. 

Κάποιοι έκλεψαν μέχρι και όπλα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος υπουργός Επικοινωνιών Πάουλο Πιμέντα, ο οποίος σε βίντεο του έδειξε το χάος που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο γραφείο του.

Οι εικόνες χάους καταγράφηκαν καρέ καρέ, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Λούλα κατήγγειλε ότι ο «λόγος» του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους «ενεθάρρυνε» τους «φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στα κτίρια που αποτελούν την «καρδιά» της πολιτικής της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος καταδίκασε τα γεγονότα «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας». «Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», τόνισε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», είπε στο τέλος.

Παύεται για 90 μέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Ομοιότητες και διαφορές με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ

Οι ομοιότητες ανάμεσα στη βία του πλήθους την Κυριακή στη Βραζιλία και της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου το 2021 είναι ξεκάθαρες: Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, προσπαθούσε επί μήνες να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών που έχασε, με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Άλλωστε, οι σύμμαχοι του Τραμπ, οι οποίοι είχαν συμβάλει στη διάδοση ψευδών στοιχείων σχετικά με τις εκλογές του 2020, στράφηκαν στη διασπορά αμφιβολιών και για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας τον Οκτώβριο.

Αυτές οι κινήσεις του Μπολσονάρου και των συμμάχων του έχουν τώρα καταλήξει σε μια προσπάθεια -όσο απίθανη κι αν είναι- να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών της Βραζιλίας και να επανέλθει ο πρώην πρόεδρος στην εξουσία. Με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως στις 6 Ιανουαρίου, ο όχλος που κατέβηκε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας «αγνόησε» την αστυνομία στην περίμετρο του κτιρίου που στεγάζει το Κογκρέσο και σάρωσε τις αίθουσες της εξουσίας -σπάζοντας παράθυρα, παίρνοντας πολύτιμα αντικείμενα και ποζάροντας για φωτογραφίες σε εγκαταλελειμμένες αίθουσες του νομοθετικού σώματος.

Οι δύο επιθέσεις, φυσικά, δεν ταιριάζουν πλήρως, σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times. Ο όχλος της 6ης Ιανουαρίου προσπαθούσε να σταματήσει την επίσημη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Αλλά ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ορκίστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών επικυρώθηκαν από το εκλογοδικείο της χώρας και όχι από το νομοθετικό της σώμα. Δεν υπήρχε καμία επίσημη διαδικασία για να διακοπεί την Κυριακή και το Κογκρέσο της Βραζιλίας δεν συνεδρίαζε.

Η βία του όχλου στις 6 Ιανουαρίου 2021 «έφτασε κατευθείαν στην καρδιά της μεταβαλλόμενης κυβέρνησης», ενώ η επίθεση στη Βραζιλία δεν είναι «τόσο βαριά φορτισμένη με αυτό το είδος συμβολισμού», δήλωσε ο Καρλ Τομπάιας, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Και ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με τον Τραμπ καθ' όλη τη διάρκεια των ετών που ήταν μαζί στην εξουσία, δεν βρισκόταν πουθενά κοντά στην πρωτεύουσα, καθώς έχει πια εγκατασταθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα, περίπου 150 μίλια από την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Τουλάχιστον 150 οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν μετά την εισβολή και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στις έδρες των τριών εξουσιών στη Βραζιλία την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν μπολσοναριστές, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα σε ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.

Σε άλλες εικόνες διακρίνεται λεωφορείο γεμάτο συλληφθέντες διαδηλωτές να αναχωρεί, προφανώς προς την κατεύθυνση αστυνομικού τμήματος.

Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου 30 ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, που είχαν καταλάβει εξ εφόδου νωρίτερα μπολσοναριστές, όπως και τη Βουλή, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθώς έπεφτε η νύχτα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έμοιαζαν να ανακτούν προοδευτικά τον έλεγχο της κατάστασης, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διατηρούν τους διαδηλωτές σε απόσταση, ωστόσο, δεκάδες μπολσοναριστές παρέμεναν επιτόπου και συνέχιζε να επικρατεί σύγχυση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚογκρέσοΖαΐχ ΜπολσονάρουΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα ΣίλβαΒραζιλία