Κόσμος|18.01.2023 07:55

Επιχείρηση Killing House: Για ποιο λόγο κομάντος της SAS εκπαιδεύουν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

Newsroom

Τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν εκπαιδεύονται μόνο στο πώς να υποκλίνονται στους πλουσίους ή πώς να πιάνουν το μαχαίρι για να καθαρίσουν ένα μούσμουλο, εκπαιδεύονται και πώς να γίνονται… κομάντος.
Να πώς έχει το θέμα.

Εποχή ανάδευσης των βασιλικών (στάσιμων και βορβορωδών στον τόπο μας) υδάτων και μετά την εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου πολλοί… νοστάλγησαν κι ας μην είχαν ακούσει παρά μόνα στα παραμύθια για βασιλιάδες και βασίλισσες. Και έτσι, επειδή όπως είχε πει κι ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ: «Σύντομα θα απομείνουν μόνο πέντε βασιλιάδες στον κόσμο: ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο ρήγας κούπα, ο ρήγας σπαθί, ο ρήγας καρό και ο ρήγας μπαστούνι…«, μας ήρθε να καταπιαστούμε με ένα θέμα που αφορά την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, λοιπόν, έχουν πολλά πρωτόκολλα και διαδικασίες για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους και τη συνεχή τήρηση των παραδόσεων που υφίστανται εδώ και αιώνες· μια μορφή ειδικής εκπαίδευσης που πρέπει να περάσουν έχει να κάνει όχι με το πώς θα εμφανίζονται δημόσια, αλλά περισσότερο με τις ενδεχόμενες επικίνδυνες συναντήσεις τους.

Με την κωδική ονομασία: «Killing House», αποκαλείται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τον οποίο έχει εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα σχέδιο ώστε να εκπαιδεύονται μέλη της βασιλικής οικογένειας στο πώς να επιβιώνουν υπό ακραίες καταστάσεις, που ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα Killing House εφαρμόζεται από την British Special Air Service, τη μονάδα των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού την διάσημη SAS και αφορά την εκπαίδευση για επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων.

Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η SAS είναι η κύρια ομάδα επέμβασης (και) για καταστάσεις ομηρείας, για αντιτρομοκρατίκες επιχειρήσεις, άκρως απόρρητες επιθετικές επεμβάσεις και μυστικές αναγνωρίσεις. Η βρετανική κυβέρνηση δεν αναφέρεται ποτέ στο έργο που είναι επιφορτισμένη να διεξάγει η SAS.

Το Killing House βρίσκεται στους στρατώνες Stirling Lines κοντά στο Χέρεφορντ, 133 μίλια από το Λονδίνο. Είναι ένα διώροφο κτίριο με τέσσερα δωμάτια σε κάθε επίπεδο και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσομοιάζει με κανονικό λειτουργικό σπίτι, με έπιπλα, φωτογραφίες, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.
Ειδικά ενισχυμένοι τοίχοι με επίστρωση καουτσούκ είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να είναι ανθεκτικοί στις σφαίρες, ενώ αεραγωγοί παρέχουν οξυγόνωση στο χώρο. Βιντεοκάμερες καταγράφουν τα γεγονότα σε κάθε δωμάτιο και υπάρχουν μεταλλικοί στόχοι στημένοι σε όλο το κτίριο.
Η ιδέα του Killing House έχει υιοθετηθεί και από άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Delta Force και το FBI.

Οι εγκαταστάσεις προορίζονται ουσιαστικά για την εκπαίδευση νεοσύλλεκτων, η SAS χρησιμοποιεί όμως το Killing House για να εκπαιδεύσει και μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας για την αντιμετώπιση πιθανών καταστάσεων ομηρίας.

Όπλα, παλάσκες γεμιστήρες και φύγαμε...

Κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας - για παράδειγμα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον, ή σύμφωνα με το πρωτόκολλο Αικατερίνη πριγκίπισσα της Ουαλίας – είναι εφοδιασμένο με μαύρες φόρμες και προσποιούνται ότι είναι όμηροι. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα δωμάτιο που περιβάλλεται από χαρτονένιους «τρομοκράτες», ενώ πράκτορες της SAS, οπλισμένοι με όπλα που φέρουν πραγματικές σφαίρες, προσπαθούν να τους σώσουν.
Η εκπαίδευση, έχει σκοπό να διδάξει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το πώς να συμπεριφερθούν, αν βρεθούν σε κατάσταση ομηρίας, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους· μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους απαγωγείς, αμυντικές τακτικές και το πώς να αναγνωρίζουν πιθανές απειλές στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Το σημείωμα του Καρόλου και το μαλλί της Νταϊάνας

Το 1983, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Νταϊάνα, εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα Killing House. Πριν ξεκινήσει η προσομοίωση, ο Κάρολος έγραψε ένα σημείωμα στην SAS, το οποίο βρίσκεται ακόμα καρφιτσωμένο στον τοίχο στους στρατώνες του Stirling Lines: «Εάν αυτή η εκπαίδευση πάει στραβά, εγώ, ο υπογεγραμμένος Πρίγκιπας της Ουαλίας, δεν θα φυλακίσω το Σύνταγμα SAS της Β Μοίρας στον Πύργο του Λονδίνου. Κάρολος», έγραφε το σημείωμα, που έδειχνε το χιούμορ του σημερινού βασιλιά της Βρετανίας
Κατά τη διάρκεια της ίδιας άσκησης, μια χειροβομβίδα κρότου - λάμψης φέρεται να προκάλεσε κατά λάθος φωτιά στα μαλλιά της Νταϊάνα.

Για να κρατηθεί μυστική η άσκηση, η Νταϊάνα έκοψε τις καμένες τούφες της πριν το βασιλικό ζεύγος αποχωρήσει από το Χέρεφορντ. Από τότε η Νταϊάνα είχε υιοθετήσει ένα πιο κοντό κούρεμα στο μαλλί της…
Εκτός από τον Κάρολο και τη Νταϊάνα, τον Γουίλιαμ και την Κέιτ, πιστεύεται ότι και ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν επίσης λάβει μέρος σε ανάλογη εκπαίδευση. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακόμη λέγεται ότι εκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα Killing House.

Τι τα θες τι τα γυρεύεις; Το στέμμα είναι απλά ένα καπέλο που αφήνει τη βροχή να περνάει μέσα...

ειδήσεις τώραβασιλιάςβασιλική οικογένειαΕιδικές ΔυνάμειςΒρετανία