Κόσμος | 21.01.2023 06:15

Πώς σχετίζονται οι πυραυλικές απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας με τον «αμερικανικό» πάγο στα F-16: Στο στόχαστρο και τα νησιά

Μαρία Ζαχαράκη

Ολοένα και οξύνει την εμπρηστική του ρητορική κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας, την Παρασκευή (20/01), με πυραύλους Tayfun και βάζοντας, ευθέως στο στόχαστρό του και τα ελληνικά νησιά.

Όπως σημείωσε από την Κωνσταντινούπουλη η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η χώρα μας βρέθηκε, λοιπόν, ξανά στο στόχαστρο από τον Ερντογάν ο οποίος, μάλιστα, προέβη και σε μία ασυνήθιστη, διπλή προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ίσως, αυτή η στοχοποίηση της χώρας μας έχει κάποια σχέση με την ατελέσφορη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αφού συμβαίνει αμέσως μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έβαλλε κατά της Ουάσινγκτον, από όπου και δεν πήρε αυτό που ήθελε, αλλά κατά της Αθήνας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να ενοχλήθηκε από τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι η κυριαρχία των νησιών δεν αμφισβητείται και δε συζητείται. «Δεν καθορίζει τη μοίρα της περιοχής ο Μητσοτάκης», είπε ο Ερντογάν, προβαίνοντας σε μία νέα επίδειξη ισχύος της Τουρκίας και του ίδιου προσωπικά.

«Δεν μπορεί ο Economist να καθορίσει τη μοίρα της Τουρκίας»

Στο ζήτημα του Economist, η αντίδραση Ερντογάν ήταν πιο ήπια, σε σχέση με τον «κουρνιαχτό» που σήκωσαν οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο Τούρκος πρόεδρος αρκέστηκε να πει ότι δεν καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας, το αν βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας η χώρα δηλαδή, ένα βρετανικό περιοδικό. Η ασυνήθιστη παρέμβαση του Economist, πάντως, είναι η πιο θεαματική απόδειξη της συζήτησης που έχει ανοίξει στη Δύση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Το εξώφυλλο του Economist δείχνει για την Τουρκία ότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να παρέμβει ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Τουρκίαειδήσεις τώραελληνικά νησιάΗΠΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςF-16ΑιγαίοΣυνθήκη της ΛωζάνηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν