Έρευνα για γενοκτονία ιθαγενών από τις Αρχές της Βραζιλίας - Νεκρά 100 παιδιά κάτω των 5 ετών σε έναν χρόνο
NewsroomΗ αστυνομία της Βραζιλίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για «γενοκτονία» αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2022 πέθαναν τουλάχιστον 100 παιδιά κάτω των πέντε ετών στα εδάφη όπου ζουν οι ιθαγενείς Γιανομάμι.
«Αποφάσισα χθες να ξεκινήσει μια νέα αστυνομική έρευνα για πιθανή γενοκτονία» σε αυτήν την περιοχή, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αρνήθηκαν να παράσχουν διατροφική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε αυτούς τους ιθαγενείς πληθυσμούς», πρόσθεσε.
Στο «μικροσκόπιο» υπάλληλοι και στελέχη στον υγειονομικό τομέα
Η έρευνα στρέφεται εναντίον δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών του υγειονομικού τομέα. Θα εξεταστούν επίσης οι καταγγελίες περί εγκλημάτων σε βάρος του περιβάλλοντος και υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στα απομονωμένα εδάφη των Γιανομάμι, μέσα στο παρθένο δάσος, πέθαναν πέρσι 99 παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι αιτίες του θανάτου των παιδιών ποικίλλουν: πνευμονία, διάρροια, γαστρεντερίτιδα (πιθανόν ιογενής), αιμορραγία ή σοβαρός υποσιτισμός.
«Αυτό που είδα με συγκλόνισε»
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πήγε το Σάββατο στην Μπόα Βίστα στην Πολιτεία Ροράιμα, όπου βρίσκεται ένα μέρος των εδαφών των Γιανομάμι. «Αυτό που είδα με συγκλόνισε», είπε, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες» εικόνες.
Περίπου 30.400 αυτόχθονες ζουν στην περιοχή αυτή, ανάμεσα στις Πολιτείες Ροράιμα και Αμαζόνας. Τα εδάφη τους εκτείνονται και στη γειτονική Βενεζουέλα. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε εξορυκτική δραστηριότητα. Οι ιθαγενείς όμως δυσκολεύονται να βρουν τροφή λόγω της καταστροφής του τροπικού δάσους όπου συνήθως έβρισκαν τα μέσα για να συντηρηθούν.
Σύμφωνα με τους ηγέτες των Γιανομάμι, σχεδόν 20.000 παράνομοι χρυσοθήρες έχουν εισβάλει στα εδάφη τους, σκότωσαν ιθαγενείς, κακοποίησαν σεξουαλικά γυναίκες και έφηβες και μόλυναν τα ποτάμια τους με υδράργυρο, με τον οποίο διαχωρίζουν τον χρυσό από τα ιζήματα.
- Ραγδαίες εξελίξεις για τις παρακολουθήσεις: Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για τα ονόματα του «απόρρητου» φακέλου της ΑΔΑΕ
- Δίκη Μάτι: Ξέσπασε η ιδιοκτήτρια του «κτήματος της φρίκης» - «Είναι άθλιο να μας επιτίθεται το κράτος, δεν είμαστε καταπατητές»
- «Τελεσίγραφο» καθηγητών Εθνικού Θεάτρου στην κυβέρνηση - «Αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος ή παραιτούμαστε»
- Οσκαρ 2023: Οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία
- Online σούπερ μάρκετ: Με ανάπτυξη 5% έκλεισε το 2022 – Τι ψώνισαν οι καταναλωτές
- Προβάδισμα 4 μονάδων σε Χάρις δίνει το πρώτο exit poll: Τι δείχνουν τα στοιχεία στις κρίσιμες πολιτείες – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς