«Φλέγεται» το Περού: «Θα συνεχίσουμε» διαμηνύουν οι διαδηλωτές - Δεν έπεισε η έκκληση της Μπολουάρτε για ανακωχή
NewsroomΤο Περού ετοιμάζεται να βιώσει σήμερα ακόμη μια μέρα μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα εναντίον της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, την επομένη των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα Λίμα.
Η αρχηγός του κράτους απηύθυνε χθες Τρίτη έκκληση για «εθνική ανακωχή», καθώς τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την εκδήλωση της πολιτικής κρίσης στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, τον Δεκέμβριο.
Στη Λίμα, χιλιάδες διαδηλωτές, που πήγαν στην πρωτεύουσα από φτωχές περιοχές των Άνδεων, αρκετοί με παραδοσιακές φορεσιές, συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο, ανεμίζοντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας το σύνθημα «Ντίνα φόνισσα».
Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια το απόγευμα και το βράδυ ανάμεσα σε διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν εφοδιασμένοι με μεταλλικές ασπίδες και πέταγαν πέτρες, και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που είδαν να γίνονται αρκετές προσαγωγές.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα νέα επεισόδια, ανάμεσά τους δυο φωτοειδησεογράφοι, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο.
Καμία «ανακωχή»
Πριν από τη χθεσινή διαδήλωση, τη δεύτερη στη Λίμα μέσα σε λίγα 24ωρα, η κυρία Μπολουάρτε αποπειράθηκε, για ακόμη μια φορά, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ζήτησε να ξαναρχίσει «διάλογος», «να οριστεί ατζέντα για κάθε περιοχή», προκειμένου να «αναπτυχθεί» η χώρα. Διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να αγκιστρωθεί στην εξουσία, ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και θα αποσυρθεί αφού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το 2024.
Εμφανώς ταραγμένη, η κυρία Μπολουάρτε ζήτησε «συγγνώμη για τους νεκρούς» και υποσχέθηκε πως θα διενεργηθούν έρευνες για να εξακριβωθεί ποιοι ευθύνονται.
Η παρέμβασή της όμως κάθε άλλο παρά έπεισε τους διαδηλωτές.
«Την ακούσαμε την κυρία Μπολουάρτε. Το όραμά της είναι αξιολύπητο. Ο περουβιανός λαός, όλοι εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε ανακωχή. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την κυρία Μπολουάρτε. Το μοναδικό πράγμα που θέλει ο λαός είναι να παραιτηθεί και να διεξαχθούν νέες εκλογές», είπε ο Κάρλος Αβεδάνο, 35 ετών, έχοντας στα χέρια την τρίχρωμη σημαία της Ανταουάιλας, που μετατράπηκε σε επίκεντρο των ταραχών τον Δεκέμβριο.
«Δεν πιστεύουμε ούτε λέξη απ’ όσα λέει», υπερθεμάτισε η Ρόσα Σόνκο, 37 ετών, που πήγε στην πρωτεύουσα από την Ακομάγιο, κοινότητα σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, στην περιφέρεια Κούσκο (νότια). «Έχουμε 50 νεκρούς. Πόσες μανάδες θρηνούν;»
«Απαιτούμε: πρώτον, να παραιτηθεί· δεύτερον, να αλλάξει το Κογκρέσο· νέες εκλογές. Θέλουμε μεταβατική κυβέρνηση».
Μια διαδηλώτρια κράταγε κούκλα με ματωμένο μαχαίρι στο χέρι, στην οποία είχε κολλήσει φωτογραφία της προέδρου, που ανέλαβε την εξουσία μετά την παύση του αριστερού προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου, με απόφαση του Κογκρέσου.
Στην πορεία συμμετείχαν δεκάδες έφεδροι του στρατού, με χακί παντελόνια, χιτώνια ή καπέλα. Οι «λαομίσητοι» ηγέτες της χώρας «μας πατάνε εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα ο λαός ξεσηκώθηκε», είπε ο Κρισπίν Κίσπε, έφεδρος από την περιφέρεια Πούνο. «Αγωνιστήκαμε, πεινάσαμε, κρυώσαμε. Χωρίς να πληρωθούμε. Και τώρα μας πατάνε. Είμαστε έτοιμοι για όλες τις μάχες».
Χθες βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν πως κλείνει το αεροδρόμιο της Κούσκο, της τουριστικής πρωτεύουσας της χώρας, που προστέθηκε σε εκείνα της Πούνο και της Αρεκίπα.
«Ανευθυνότητα»
Οι ταραχές άρχισαν αφού ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.
Η πρώην αντιπρόεδρός του, που εξελέγη μαζί του στις εκλογές του 2021, του επιτέθηκε χθες φραστικά. Επανέλαβε την κατηγορία πως προσπάθησε να κάνει «πραξικόπημα» και «παριστάνει το θύμα», ενώ δεν έδωσε «απάντηση» για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. «Δεν υπάρχει θύμα εδώ, κ. Καστίγιο: υπάρχει μια χώρα που αιμορραγεί εξαιτίας της ανευθυνότητάς σας», πέταξε, θυμίζοντας πως όπως εκείνος κατάγεται από φτωχή περιοχή των Άνδεων.
Η κρίση στο Περού αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν την εκδίκησή τους για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.
Η κυρία Μπολουάρτε θα εκφραστεί σήμερα ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), καθώς η διεθνής κοινότητα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τη «δυσανάλογη» χρήση βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων. Υποσχέθηκε να πει «την αλήθεια»: «Η περουβιανή κυβέρνηση και πάνω απ’ όλα η Ντίνα Μπολουάρτε δεν έχουν τίποτα να κρύψουν», διαβεβαίωσε.
- «Φλέγεται» η πολιτική σκηνή: Ο φάκελος με τα ονόματα που βάζει ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις
- Μέτωπα παντού ανοίγει ο Ερντογάν: Αμερικανικός «πάγος» στα F-16 μετά τα τουρκικά καψώνια σε Σουηδία και Φινλανδία για το ΝΑΤΟ
- Τριτοκοσμικές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια: Χωρίς δωρεάν σίτιση χιλιάδες φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ – Χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό στις εστίες της Ξάνθης
- Προσωπικός γιατρός: Και γιατροί του ΕΣΥ άμεσα στον θεσμό
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από Απρίλιο για 120.000 οδηγούς - Οι εκλογές επιταχύνουν την άρση ακινησίας
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες