Κόσμος|25.01.2023 23:00

Βήμα από τη Φινλανδία για να σπάσει το «μπλόκο» της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ήρε το εμπάργκο εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Φινλανδία, την οποία η Τουρκία «απειλούσε» επίσης με βέτο στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της υποστήριξής της σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έκανε ένα νέο βήμα: Το Φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αίρει το «εμπάργκο εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία», που ίσχυε από το 2019, και ότι χορηγεί πλέον άδεια για πωλήσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χορήγησε στην Τουρκία την πρώτη εμπορική άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Φινλανδία ανέστειλε την άδεια εξαγωγής της τον Οκτώβριο του 2019 λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία. Η άδεια πώλησης όπλων ήταν ένας από τους όρους που έθετε η Τουρκία για να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τουρκία – Φινλανδία: Μία σχέση (εξ)οπλιστική

Το «όχι» της Τουρκίας στην ένταξη ειδικά της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, καθώς η Τουρκία -αν και άγνωστο σε πολλούς- με τη συγκεκριμένη χώρα διατηρεί μία πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία. Το 2018 η Τουρκία έγινε η σημαντικότερη χώρα εξαγωγής φινλανδικών όπλων, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές αμυντικού υλικού από τη Φινλανδία προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί ραγδαία, φτάνοντας τα 17 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το 2019 η κρατική στρατιωτική εταιρεία της Τουρκίας OYAK αγόρασε επίσης το 70% της φινλανδικής Miilux, η οποία παράγει τον υψηλότερης ποιότητας χάλυβα για τεθωρακισμένα στον κόσμο.

Περίπου το 95% των στρατιωτικών εξαγωγών της Φινλανδίας προς την Τουρκία περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα ή προστατευτικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του χαλύβδινου περιβλήματος των τανκ. Η Φινλανδία εξάγει επίσης εξοπλισμό για τον εντοπισμό διαφόρων τύπων χημικών, βιολογικών ή ραδιενεργών υλικών.

Η Άγκυρα φαίνεται πως βλέπει πάντως με θετικό μάτι το διαχωρισμό της Φινλανδίας από τη Σουηδία στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να δηλώσει πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως στο Ελσίνκι, ειδικά μετά από αυτό το βήμα που έγινε απόψε.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωνε ότι: «Η Φινλανδία θέλει να διαφοροποιηθεί θετικά στο θέμα αυτό. Πλέον εκείνη θα συνομιλεί με το ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν είναι μία χώρα, είναι δύο διαφορετικές χώρες. Αφού η Φινλανδία κάνει τα σωστά βήματα για την τρομοκρατία, θα διαφοροποιηθεί φυσικά από τη Σουηδία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φινλανδίαόπλαπόλεμοςειδήσεις τώραNATO