Κυπριακή ΑΟΖ: Ενεργειακός θησαυρός το οικόπεδο 10
Γιώργος ΣκαφιδάςΕνας µεσαίου µεγέθους ενεργειακός «θησαυρός» εντοπίστηκε στα «αµπάρια» του οικοπέδου 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, µε την παρουσία του να δίνει ανάσα πνοής στο ενεργειακό πρόγραµµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, δηµιουργώντας παράλληλα πολλά υποσχόµενες προοπτικές αλλά και υψηλές προσδοκίες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε χθες από τη Λευκωσία τα πολυαναµενόµενα αποτελέσµατα των προκαταρκτικών ερευνών που πραγµατοποίησε η αµερικανική ExxonMobil τους περασµένους µήνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της Exxon, Τρίσταν Ασπρεϊ, ο κ. Λακκοτρύπης έκανε τα «αποκαλυπτήρια» ενός κοιτάσµατος µεγέθους µεταξύ 5 και 8 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδών (142-227 δισ. κυβικών µέτρων) στη θέση «Γλαύκος» του οικοπέδου 10.
Εάν οι εν λόγω ποσότητες επαληθευθούν και από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις που αναµένεται να ακολουθήσουν, τότε θα µιλάµε για το µεγαλύτερο κοίτασµα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί µέχρι στιγµής στην ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Μένει να φανεί, βέβαια, το πότε ακριβώς θα πραγµατοποιηθούν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, που αξίζει να σηµειωθεί όµως ότι συνήθως εµφανίζουν αποτελέσµατα... µικρότερα από τα αρχικά.
«Είµαστε στην αρχή ενός µεγάλου ταξιδιού» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Exxon, Τρίσταν Ασπρεϊ
Συγκριτικά πάντως, το κοίτασµα «Αφροδίτη» που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ανέρχεται σε περίπου 4,5 τρισεκατοµµύρια κυβικά πόδια, ενώ αδιευκρίνιστη παραµένει προς το παρόν η ποσότητα του κοιτάσµατος «Καλυψώ» που βρίσκεται στο οικόπεδο 6. Το κοίτασµα των 5 έως 8 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στον «Γλαύκο» του οικοπέδου 10 χαρακτηρίζεται ως µεσαίου µεγέθους από τους ειδικούς. ∆εν µπορεί σε καµία περίπτωση να συγκριθεί µε κοιτάσµατα-µαµούθ, όπως είναι το Ζορ στην Αίγυπτο µε τα περίπου 30 τρισεκατοµµύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και το Λεβιάθαν στο Ισραήλ µε τα περίπου 22 τρισεκατοµµύρια κυβικά πόδια.
Εµπορικά αξιοποιήσιµο
Είναι, όµως, ένα κοίτασµα εµπορικά αξιοποιήσιµο (από τα µεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν παγκοσµίως τα τελευταία χρόνια) που έρχεται κατά τρόπο ενθαρρυντικό να «παγιώσει» το ενδιαφέρον Αµερικανών (ExxonMobil) και Γάλλων (Total) για τα ενεργειακά της Κύπρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη συνέχιση του ενεργειακού προγράµµατος της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεϊ, διεµήνυσε χθες από τη Λευκωσία ότι το αµερικανικό ενδιαφέρον όχι µόνο παραµένει αλλά και επεκτείνεται πέρα από το οικόπεδο 10, ευρύτερα «στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». «Το αποτέλεσµα µας ενθαρρύνει. Είµαστε στην αρχή ενός µεγάλου ταξιδιού» δήλωσε, µεταξύ άλλων, ο κ. Ασπρεϊ, χωρίς µάλιστα να αποκλείσει και το ενδεχόµενο δηµιουργίας τερµατικού σταθµού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στην ίδια προοπτική -της δηµιουργίας τερµατικού σταθµού- αναφέρθηκε και ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπογραµµίζοντας ότι το κοίτασµα στον «Γλαύκο» αποτελεί µια «καλή βάση» για το µέλλον.
Για να προχωρήσουν, βέβαια, τα σχέδια περί δηµιουργίας τερµατικού σταθµού στην Κύπρο θα πρέπει να βρεθούν και άλλα κοιτάσµατα, ενώ η Λευκωσία έχει ήδη καταλήξει σε συµφωνία για να αρχίσει να πουλάει στην Αίγυπτο φυσικό αέριο (προερχόµενο από το κοίτασµα «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12).
Η ExxonMobil
Υπενθυµίζεται ότι η ExxonMobil δραστηριοποιείται σήµερα στο οικόπεδο 10 µαζί µε την εταιρεία Qatar Petroleum, ενώ η γαλλική Total δραστηριοποιείται στα οικόπεδα 6 και 11. Η γαλλική Total µαζί µε την ιταλική ENI έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το προς αδειοδότηση οικόπεδο 7, το οποίο κατέχει άλλωστε κοµβική θέση δίπλα στα οικόπεδα 6, 10 και 11
Κορυφώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν
Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν µε διακύβευµα το ενεργειακό µέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, µένει να φανεί πώς ακριβώς θα αντιδράσει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία «φυσικά» δεν χάνει ευκαιρία από την πλευρά της να προκαλεί αποκηρύσσοντας το ενεργειακό πρόγραµµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας ως «µονοµερές» και «αυθαίρετο». Αρχής γενοµένης από τις 27 Φεβρουαρίου και µέχρι τις 8 Μαρτίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποιούν τη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία: σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο. Στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν στη δηµοσιότητα και έναν χάρτη στον οποίο η Κύπρος παρουσιάζεται καθ’ ολοκληρία τουρκική.
Το καθεστώς Ερντογάν έχει διαµηνύσει επίσης ότι πρόκειται το προσεχές διάστηµα να προχωρήσει σε δικές του «πειρατικές» γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, κοµµάτια της οποίας η Αγκυρα άλλωστε διεκδικεί είτε ως τουρκικά είτε ως τουρκοκυπριακά. ∆ύο γεωτρύπανα Οι Τούρκοι έχουν πλέον στην κατοχή τους δύο πλωτά γεωτρύπανα: τον «Πορθητή» (πρώην «Deep Sea Metro II»), που έχει ήδη επιχειρήσει να πραγµατοποιήσει γεωτρητικές έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας (µε προς το παρόν άγνωστα αποτελέσµατα), και το πιο πρόσφατα αποκτηθέν «Deep Sea Metro I», το οποίο επί του παρόντος επισκευάζεται προκειµένου στην πορεία να βγει «ανανεωµένο» (και ενδεχοµένως αναβαπτισµένο, µε νέο όνοµα) στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανεβάσει την ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πλέει και το τουρκικό σεισµογραφικό «Μπαρµπαρός». Η Αγκυρα, άλλωστε, επιµένει να τονίζει µε κάθε ευκαιρία ότι τίποτα δεν µπορεί να γίνει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη δική της συγκατάθεση.
Το ραντεβού των κολοσσών στη Λευκωσία
Το 2019 ξεκινάει δυναµικά για την Κυπριακή ∆ηµοκρατία στο ενεργειακό πεδίο, µε τις πολλά υποσχόµενες εξελίξεις να δηµιουργούν υψηλές προσδοκίες αλλά και έντονες ανησυχίες για πιθανή άνοδο της έντασης στην περιοχή λόγω Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος εµφανίζεται να εξελίσσεται σε επίκεντρο των ενεργειακών διεργασιών. Στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου από ολόκληρο τον κόσµο αναµένεται να µεταβούν στη Λευκωσία το διήµερο 6-7 Μαρτίου για να λάβουν µέρος στο συνέδριο «Eastern Mediterranean Gas Conference» (EMGC), µε θέµα τις διαδροµές του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ εκείνων που πρόκειται να συµµετάσχουν θα βρίσκονται, µάλιστα, και όλοι όσοι εµπλέκονται σήµερα άµεσα στα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης: η ExxonMobil, η Total, η ΕΝΙ, η Noble Energy κ.ά. Μέσα στο επόµενο διάστηµα (ενδεχοµένως ακόµη και µέσα στον Μάρτιο) εκκρεµεί να πραγµατοποιηθεί πιθανότατα στην Κρήτη και µια νέα τριµερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ µε ατζέντα εστιασµένη επίσης στα ενεργειακά, και πιο συγκεκριµένα στον προτεινόµενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
- Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
- Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
- Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
- Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!