Γιατί η Τουρκία λοξοκοιτάζει προς τη Βρετανία για τα Eurofighter – Το μπλόκο στα F-16 και ο γερασμένος στόλος
NewsroomΜετά το «μπλόκο» του αμερικανικού Κογκρέσου για τα F – 16, σε συνομιλίες με τη Βρετανία βρίσκεται η Τουρκία, για την αγορά μαχητικών Eurofighter. Η χώρα επιθυμεί, ενδεχομένως, να αποδείξει στις ΗΠΑ ότι, σε περίπτωση που η αναβάθμιση των F– 16 δεν προχωρήσει, έχει και εναλλακτικές.
Το πακέτο όπλων το οποίο διαπραγματεύεται η Τουρκία με τη Βρετανία είναι, σύμφωνα με το Forbes, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα περιλαμβάνει 24-48 περίπου μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο του «παγώματος» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα 40 προηγμένα αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πιθανότατα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα καλωσόριζε την απόκτηση των Eurofighter για διάφορους λόγους, σύμφωνα με το Middle East Eye, το οποίο και αποκάλυψε το θέμα. Η προτεινόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει, ακόμα, μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Hercules, φρεγάτες Type 23 και νέους κινητήρες για τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M60. Προκειμένου να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι διαθέτει εναλλακτικές λύσεις έναντι των F-16, η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Λονδίνο για τα Eurofighter. Η Τουρκία έχει και στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε άλλη αγορά για την προμήθεια αεροσκαφών 4ης-5ης γενιάς. Όσον αφορά τα Eurofighters, πάντως, και η Βρετανία από την πλευρά της επιθυμεί διακαώς να τα πουλήσει στην τουρκική πλευρά.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει λόγο και για πιθανή αγορά αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία ενώ, τον Οκτώβριο του 2021, μία εβδομάδα πριν η Άγκυρα καταθέσει το αίτημα για την απόκτηση των αμερικανικών F -16, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν την δυνατότητα συμπαραγωγής κινητήρων αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων ακόμη και υποβρυχίων. Αμέσως μετά από τη συνάντηση η Τουρκία υπέβαλλε την αίτηση για τα F-16. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τρόπος του Ερντογάν να στείλει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι, σε περίπτωσης αρνητικής απάντησης στο αίτημα, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές.
Ανατολίτικο «παζάρι»
Σύμφωνα με το Forbes, το οποίο σε άρθρο του αναφέρεται εκτενώς στο «παζάρι» των προηγούμενων χρόνων με κράτη της Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους διαπραγματευτικές τακτικές. Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, είναι το εάν η Τουρκία θα ακολουθήσει τις ίδιες αυτές τακτικές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση οριστικού «μπλόκου» της συμφωνίας για τα F-16 από το Κογκρέσο, τα βρετανικά Eurofighters είναι η μοναδική εναλλακτική της Τουρκίας.
Τα βρετανικά Eurofighters, πάντως, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση, για την επόμενη δεκαετία, στη γειτονική χώρα - έως ότου αυτή καταφέρει, είτε να αποκτήσει, είτε να αναπτύξει ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επέλεγε να παραλάβει νωρίτερα ορισμένα μεταχειρισμένα Eurofighter, θα ήταν αξιοσημείωτο, με δεδομένο ότι, πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει χλευάσει την Ελλάδα για το γεγονός ότι αγόρασε μεταχειρισμένα Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.
Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει το «πράσινο φως» για τα F-16, υπάρχει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει και στη συμφωνία με τη Βρετανία για τα Eurofighters. Η ανάλυση του Forbes αναφέρει ότι, το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι, τα νέα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού είναι απαραίτητα για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των 270 αεροσκαφών της, η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής της Αεροπορίας. Από την άλλη, τα Eurofighter χρειάζονται ως αντιστάθμισμα για την πρόσφατη απόκτηση των 24 Rafale από την Αθήνα.
Ιδανική λύση θα ήταν, επίσης, η απόκτηση 24 έως 48 Eurofighter για την αντικατάσταση των γερασμένων τουρκικών F-4 Phantom. Σήμερα, η Άγκυρα έχει περίπου 30 αναβαθμισμένα F-4E Terminator 2020. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Τουρκία ανέθεσε στο Ισραήλ να αναβαθμίσει τα F – 4, οραματιζόταν αυτά να υπηρετήσουν έως το 2020. Ωστόσο, η αποβολή της Τουρκίας από τα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, το 2019, ως «απάντηση» για την απόκτηση προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400, είχε σαν αποτέλεσμα αυτά να παραμείνουν σε υπηρεσία.
- «Πόλεμος» μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Αλληλοκατηγορίες για «τραμπισμό» και υψηλοί τόνοι
- Θεοδωρικάκος: Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για 183 ανεξιχνίαστες δολοφονίες - «Θα συνεχίσουμε την κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ»
- Αποστολάκης: Καλώς να ορίσουν οι Τούρκοι... και εμείς βράδυ θα πάμε - Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές
- Επιβάτης έπαθε κρίση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν έμαθε ότι χάθηκαν τα σκυλάκια του
- Crypto: Οι μεγάλοι επενδυτές επιστρέφουν στο bitcoin
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της