Κόσμος|06.02.2023 14:40

Άρθρο - κόλαφος του Observer κατά Ερντογάν: Ο διπρόσωπος σουλτάνος δεν είναι φίλος της Δύσης

Newsroom

Άρθρο - κόλαφος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύτηκε την Κυριακή από το βρετανικό Τύπο. Ειδικότερα, ο «Observer» σε δημοσίευμά του άσκησε δριμεία κριτική στη στάση του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «διπρόσωπο σουλτάνο που δεν είναι φίλος της Δύσης».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Σάιμον Τίσνταλ, ο Ερντογάν αξιοποιώντας την πάγια θέση πως η Τουρκία είναι «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος», ο Πρόεδρος Ερντογάν «προδίδει» τα δυτικά συμφέροντα. Θέτει ως εκ τούτου το ερώτημα αν ο Τούρκος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή ή ακόμα και να εξοστρακιστεί ως εχθρός

«Η αξιοπιστία και η χρησιμότητα της Τουρκίας ως αξιόπιστου δυτικού συμμάχου είναι σχεδόν στο τέλος της», υπογραμμίζει το άρθρο εξηγώντας πως ο λόγος είναι «οι επιθετικές, αυταρχικές, σχισματικές πολιτικές του Ερντογάν».

Στη συνέχεια ο Observer σημειώνει ότι με την Τουρκία να οδεύει σε κρίσιμες εκλογές τον Μάιο και τη Δύση να μελετά κρίσιμες επιλογές στην Ουκρανία, στο Ιράν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ένα είναι το βασικό ερώτημα: είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι ο διπρόσωπος σουλτάνος δεν είναι φίλος της Δύσης – και να τον τιμωρήσουμε ανάλογα»;

Η στάση του με τη Σουηδία χαρακτηριστικό παράδειγμα

Το δημοσίευμα του Observer τονίζει σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιδυτικής πολιτικής του Ερντογάν την στάση του με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εμποδίζει « τη νόμιμη επιθυμία της Σουηδίας (και της Φινλανδίας) να ενισχύσει την άμυνά της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ υπονομεύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να δείξει ενότητα και αποφασιστικότητα» και όλα αυτά με «πρόσχημα ότι η Σουηδία προστατεύει τρομοκράτες του PKK».

Επιπλέον, σημειώνει ότι ο Ερντογάν απορρίπτει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει τις εμπορικές σχέσεις μαζί της μάλιστα αυτές αυξήθηκαν κατά 200% το πρώτο εξάμηνο μετά την εισβολή. Το άρθρο κάνει αναφορά και στην αγορά των ρωσικών S-400 που εξόργισε την Ουάσιγκτον αλλά και στην διαμεσολάβησή της για διάλογο που όπως λέει «βοηθά τον Πούτιν να διατηρεί το πρόσχημα ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνευση».

Στο άρθρο γίνεται λόγο και για τη νέα χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία που αντιβάνουν στις υπό τις ΗΠΑ προσπάθειες για στήριξη της κατά του Άσαντ δημοκρατικής αντιπολίτευσης και καταστολής της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

«Εάν τα νοσηρά καλοπιάσματα του Πούτιν από τον Ερντογάν, το διπλό παιχνίδι στο ουκρανικό, η νεοοθωμανική επέκταση και η επιθετικότητα εις βάρος της εταίρου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας δεν είναι επαρκείς αποδείξεις κακοβουλίας, τότε σκεφτείτε τον άλλο πόλεμο του - στη δημοκρατία της χώρας του. Εκτός από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν έχει προκαλέσει τεράστιο χάος στην οικονομία της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός είναι στο 58%, το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα. Πάνω από το 70% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών λένε ότι θα προτιμούσαν να ζήσουν αλλού» αναφέρει χαρακτηριστικά και γλαφυρά το δημοσίευμα.

Σκληρή απάντηση από τη Δύση;

O Observer σημειώνει πως σε φυσιολογικές, δημοκρατικές εκλογές, μια τέτοια ανικανότητα θα στοίχιζε στον Ερντογάν την προεδρία και στο κόμμα του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ο σουλτάνος ενόψει εκλογών έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 55%, μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και επεκτείνει τα προγράμματα δανεισμού.

Την ίδια ώρα προσπαθεί να θέσει εκτός παιχνιδιού πιθανούς αντιπάλους του. Μετά τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς που παραμένει φυλακισμένος, μπορεί σύντομα να τον ακολουθήσει στη φυλακή και ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τονίζει το δημοσίευμα.

Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι δυτικές δημοκρατίες αν ξανακερδίσει τις εκλογές ο Ερντογάν ο αρθρογράφος του Observer σημειώνει ότι μια επιλογή είναι οι κυρώσεις, όπως και να παγώσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Η άλλη είναι  να υπενθυμίσουν στον Ερντογάν ότι η Συμμαχία είναι κοινότητα αξιών και κανόνων, γι’ αυτό και θα πρέπει και τα 30 μέλη της Συμμαχίας να υποδεχθούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία στους κόλπους της, εν ανάγκη αναστέλλοντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της Τουρκίας και τροποποιώντας την συνθήκη του ΝΑΤΟ. 

O Observer καταλήγει ότι η Τουρκία δεν είναι απαραίτητη. «Αν χρειαστεί, οι δυτικές δημοκρατίες μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια χωρίς αυτήν – μέχρι να ξημερώσει εκείνη η ευτυχισμένη μέρα, όταν ο δύστροπος σουλτάνος της Άγκυρας τελικά εκπαραθυρωθεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδίαειδήσεις τώραΤουρκίαΝΑΤΟ