Κόσμος|07.02.2023 13:30

Έλληνας διασώστης από Τουρκία: Βιβλική καταστροφή, τα κτίρια είναι πεσμένα σαν χαρτόκουτα

Newsroom

O Σωκράτης Δούκας, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΕΚΑΒ που αποτελείται από δύο γιατρούς, τρεις διασώστες, και ομάδα της ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο Χατάι της Αντιόχειας μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.  

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη εικόνα και ατελείωτο χάος. Θα γίνουν προσπάθειες από εμάς και απ όλους τους συμμετέχοντες, είμαστε από τις πρώτες αποστολές που φτάσαμε στην Τουρκία. Θα μας υποδείξουν σημεία. Η πρώτη ομάδα επιχειρεί ήδη, και μοιραζόμαστε σε βάρδιες για να καλύψουμε όλο το 24ωρο γιατί αυτό δε θα σταματήσει ούτε μια στιγμή» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Τα κτίρια είναι πεσμένα χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο, δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό στη ζωή μου, πρωτοφανείς εικόνες, είναι μια βιβλική καταστροφή. Μιλάμε, πρόσθεσε, για 34.000 τραυματίες, πολλοί δε θα τα καταφέρουν… Είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές».

« Έχει κρύο ακόμα, και τώρα που έχει ήλιο, το βράδυ το κρύο είναι πολύ» πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

Λέκκας: Δύσκολη η διάσωση λόγω των συνθηκών

Και ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.

Η ελληνική αποστολή  ξεκίνησε να επιχειρεί για να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κ. Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμόςσεισμός τώραδιασώστεςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώρα