Κόσμος|08.02.2023 17:20

Κατάρριψη πτήσης MH17: «Ισχυρές ενδείξεις περί εμπλοκής Πούτιν», αλλά η έρευνα κλείνει – Οργή από Ουκρανία

Newsroom

Οι εισαγγελείς της ερευνητικής ομάδας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν «σοβαρές ενδείξεις» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την χρήση πυραυλικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Ωστόσο όπως δήλωσαν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων δεν είναι επαρκώς συγκεκριμένα ώστε να οδηγήσουν σε μια ποινική καταδίκη και ότι θα συνεχίσουν την έρευνα χωρίς άλλες διώξεις.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στην κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες. «Η έρευνα έχει φθάσει στα όρια της» δήλωσε η εισαγγελέας Ντιγκνα βαν Μποετσελάρ σε συνέντευξη τύπου στην Χάγη. «Τα ευρήματα είναι ανεπαρκή για να διωχθούν νέοι ύποπτοι».

Τον Νοέμβριο, δικαστήριο της Ολλανδίας καταδίκασε δύο Ρώσους πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και έναν Ουκρανό αυτονομιστή ηγέτη για δολοφονία επειδή βοήθησαν στον συντονισμό του ρωσικού πυραυλικού συστήματος BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν ερήμην, παραμένουν ασύλληπτοι.

Την χρονική εκείνη περίοδο που καταρρίφθηκε το αεροσκάφος , οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούσαν εναντίον των υποστηριζόμενων από την Ρωσία αυτονομιστών στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Αλλά στο γενικότερο πλαίσιο της καταδίκης των τριών ανδρών τον Νοέμβριο, το ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ρωσία εκ των πραγμάτων είχε τον «συνολικό έλεγχο» των αυτονομιστικών δυνάμεων στον Ντονέτσκ αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2014.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τις εξειδικευμένες ευθύνες που είχαν οι στρατιώτες για την εκτόξευση του πυραύλου που κατέρριψε το αεροσκάφος, οι οποίοι προέρχονταν από την 53 ταξιαρχία που είχε την έδρα τους στο Κούρσκ.

Οι ίδιοι επικαλέσθηκαν μια ενδοεπικοινωνία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων το 2014 ως αποδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα με την οποία η έγκριση εκ μέρους του Πούτιν ήταν αναγκαία προτού οι αυτονομιστές διατυπώσουν το αίτημα τους για εξοπλισμό.

Επιπροσθέτως παρουσίασαν μια συνομιλία που είχε ο ίδιος ο Πούτιν το 2017 με τον διορισμένο από την Ρωσία επικεφαλής διοικητή της επαρχίας Λουγκάνσκ στην οποία συζητούν για την στρατιωτική κατάσταση και για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πραγματοποιώντας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως αποκαλεί την εισβολή, και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι προσάρτησε την επαρχία του Ντονέτσκ και τρεις άλλες επαρχίες της Ουκρανίας.

Ο Πιέτ Πλοέγκ, που είναι επικεφαλής του ιδρύματος που εκπροσωπεί τα θύματα, εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα, αλλά συνεχάρη του εισαγγελείς που παρουσίασαν τα αποδεικτικά τους στοιχεία για την εμπλοκή του Πούτιν.

Οργή από το Κίεβο

Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διεθνείς έννομους μηχανισμούς σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη ο Ρώσος πρόεδρος, σχολίασε από την πλευρά του ο Γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν.

«Η δυσκολία να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία και η ασυλία σε συνάρτηση με την άσκηση καθηκόντων δεν επιτρέπουν την παραπομπή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα εθνικά δικαστήρια» έγραψε ο Κόστιν σε ανάρτηση του στο Twitter. «Θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους υπάρχοντες διεθνείς έννομους μηχανισμούς για να τον οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πτήση Malaysia Airlinesειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαMalaysia Airlinesκατάρριψη