Κόσμος|09.02.2023 08:00

Λιγοστεύουν οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες σε Τουρκία και Συρία: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί από τον σεισμό - Ατελείωτο νεκροταφείο οι πληγείσες περιοχές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σε ένα ατέλειωτο νεκροταφείο έχουν μετατραπεί οι πληγείσες - από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας -περιοχές σε Τουρκία και Συρία. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι συνολικά, έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες. Ο αριθμός αυξάνεται ώρα με την ώρα καθώς χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Μάλιστα, γνωστός σεισμολόγος στην Τουρκία, προχώρησε σε μια ανατριχιαστική εκτίμηση, όπως μετέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, ότι υπάρχουν περί τους 200.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Στην Χατάι οι σοροί δεν χωράνε

Η Ράνια Ζαμπούμπι κάνει σλάλομ ανάμεσα στις σορούς που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους. Ψάχνει τον θείο της. Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα.

Κάποιοι λιποθυμούν. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Ανώνυμα θύματα

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα. Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο.

Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες. Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα. Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς.

Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν.

Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε. Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

Τρομακτικό οδοιπορικό του OPEN στα Άδανα

Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του OPEN στην Τουρκία Μίλτος Σακελλάρης βρέθηκε στα Άδανα που έχουν ισοπεδωθεί από τις σεισμικές δονήσεις και κατέγραψε δραματικές στιγμές. Πάνω από 170 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα κατεστραμμένα κτίρια της πόλης, ενώ ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύει.

Το χρονικό της διάσωσης της 20χρονης από την ΕΜΑΚ

Σημειώνεται πως η  ΕΜΑΚ κατάφερε και απεγκλώβισε μια 20χρονη στο Χατάι της Τουρκίας, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, η οποία παρεμποδίστηκε από ισχυρούς μετασεισμούς. Τη συνταρακτική επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ η οποία επιχειρεί στον απόηχο του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, περιέγραψε στον αέρα του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης.

Όπως μετέδωσε ο Μίλτος Σακελλάρης, οι διασώστες είχαν ακούσει τις φωνές της Αϊρίν, από το βράδυ της Τρίτης, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η 20χρονη, είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα και το παιδί της, από τη στιγμή που κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.

Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, σε κάποια στιγμή, η 20χρονη είχε απελπιστεί τόσο που ζητούσε από τους διασώστες να της… κόψουν το πόδι, για να καταφέρει να φύγει από τόνους τσιμέντου που την κάλυπταν. Ωστόσο, οι διασώστες με αργές κινήσεις, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η κοπέλα βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνολικά 10 άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Σφοδρή κριτική σε Ερντογάν

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική για την αντίδρασή της, με την να κατηγορούν τον Ερντογάν για καθυστερημένη και ανεπαρκή παροχή βοήθειας.

Η οργή έγινε εντονότερη καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπος με τις αμφίρροπες εκλογές σε τρεις μήνες, επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή για πρώτη φορά και αναγνώρισε ορισμένα προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση.

«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», είπε η Σαμπιχά Αλινάκ, κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο που έχει καταρρεύσει στο οποίο οι συγγενείς της είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη της Μαλάτειας.

Από την αρχή, οι Τούρκοι παραπονέθηκαν για έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και υποστήριξης καθώς περίμεναν αβοήθητοι δίπλα στα ερείπια, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία ή εργαλεία για τη διάσωση των παγιδευμένων - μερικές φορές ακόμη και όταν άκουγαν κραυγές για βοήθεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είναι ώρα για ενότητα και όχι για κριτική. Ωστόσο την Τετάρτη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές και αποδυνάμωσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν παραδέχτηκε ολιγωρίες στην απόκριση του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας, αν και όπως είπε… δεν είναι ώρα για κριτική.  Δεν έμεινε όμως εκεί, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων.

Ενώ την ίδια ώρα οι αρχές στην Τουρκία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter στις πληγείσες περιοχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΤουρκίασεισμός