Κόσμος | 09.02.2023 14:45

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία - Το στοίχημα των κρίσιμων υποδομών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τουλάχιστον 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και χιλιάδες άλλα στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας. Ολόκληρες πόλεις, συνοικίες και γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί κυριολεκτικά με την ανοικοδόμηση να καθίσταται πολύ δύσκολη το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους.

Όπως επεσήμανε σύμφωνα με τους New York Times ο Κέβιν Μακιού, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμικής Μηχανοτεχνίας, η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί πολύ χρόνο, ίσως τουλάχιστον μια δεκαετία. «Η Τουρκία διαθέτει έναν καλό χάρτη επικινδυνότητας και οικοδομικούς κανονισμούς, αλλά δεν τους τήρησε», είπε ο Μακιού, συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος κατάρρευσης πολλών κτιρίων τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των οικοδομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.

Χρονοβόρα διαδικασία

Πάντως, η διαδικασία ανοικοδόμησης είναι έτσι και αλλιώς χρονοβόρα καθώς αρχικά μετά την απομάκρυνση των μπάζων στις πληγείσες περιοχές οι αρχές θα πρέπει να επιθεωρήσουν τα κτίρια, που στέκονται ακόμη όρθια, ένα προς ένα μια διαδικασία που από μόνη της μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Βασική προτεραιότητα κατά τον Αυστραλό επιστήμονα για τις τουρκικές και συριακές Αρχές θα είναι η ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας υποδομών, όπως νοσοκομεία και δομές πολιτικής προστασίας, καθώς πολλά εξ’ αυτών αχρηστεύτηκαν από τον σεισμό, που κατέστρεψε ή προκάλεσε βλάβης στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Αφού καθαρίσουν τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις στα κτίρια που έχουν παραμείνει όρθια. Από την Πέμπτη, οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία και σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να αρχίσει ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση.

Ενώ τα άθικτα κτίρια μπορεί να φαίνονται καλά με γυμνό μάτι, η δομική τους ακεραιότητα μπορεί να έχει υποστεί ζημιές. Ορισμένα από αυτά τα κτίρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Αυτή η διαδικασία από μόνη της μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η ανοικοδόμηση κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των δομών πολιτικής άμυνας, θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα, δήλωσε ο ειδικός. Πολλά από αυτά τα κτίρια αχρηστεύτηκαν από τον σεισμό, ο οποίος διέκοψε ή διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Στενεύουν τα όρια για εντοπισμό επιζώντων στην Τουρκία

Στενεύουν στο μεταξύ τα περιθώρια διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί για τέταρτη ημέρα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη «μόνο το 22% των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα επιβιώνουν για 72 ώρες μετά από έναν σεισμό. Το ποσοστό μειώνεται ραγδαία κάθε ώρα που περνά». 

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών συνεχώς, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για περισσότερους από 17.000 νεκρούς. Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

«Τεράστια η καταστροφή - Επιλέγουμε δυστυχώς ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Ο κ. Μπαλάφας ανέλυσε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, εξηγώντας τη μεθοδολογία κατά την οποία οι διασώστες προσεγγίζουν τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τομέα εργασίας λόγω του μεγέθους της καταστροφής. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο» κι ότι πολλές φορές, «κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη νεκροί δίπλα μας».

«Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση». «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

Προσέθεσε ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία». Τέλος όπως είπε «η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα».

 

Αγανάκτηση στο Χατάι κατά του Ερντογάν

Η αγανάκτηση αυξάνεται την ίδια ώρα στις πληγείσες περιοχές. Οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα κατήγγειλαν την Τρίτη μια κυβέρνηση ανίκανη να τους προσφέρει βοήθεια ή ακόμη και να σώσει τους συγγενείς τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Η αναλύτρια Γκονούλ Τολ, που βρισκόταν στην Τουρκία την ώρα του σεισμού και η οποία έχασε συγγενείς της, δήλωσε ότι η οργή είναι αισθητή στην επαρχία Χατάι.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι (ο Ερντογάν) δεν την ένιωσε διότι το επίπεδο της αγανάκτησης, της οργής, το είδα με τα μάτια μου. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει επιπτώσεις», σημείωσε η διευθύντρια του προγράμματος για την Τουρκία στο Middle East Institute με έδρα τις ΗΠΑ. Το 1999, συνέχισε, η κοινωνία των πολιτών είχε εργαστεί αδιάκοπα για να βοηθήσει τα θύματα. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες οργανώσεις, διότι ο Ερντογάν διέλυσε αρκετές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. «Είκοσι χρόνια αργότερα, δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα» σχολίασε η Τολ. «Ο Ερντογάν όχι μόνο αποδυνάμωσε τους κρατικούς θεσμούς, αλλά και την τουρκική κοινωνία των πολιτών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

New York Timesειδήσεις τώραΣυρίασεισμόςΤουρκία