Σεισμός στην Τουρκία: Χωρίς τροφή, ρεύμα και νερό οι πληγέντες - 90 τόνους υλικού σε βοήθεια στέλνει η Ελλάδα
NewsroomΌσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στις περιοχές που χτυπήθηκαν τη Δευτέρα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία μεγαλώνει. Οι περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό ενώ όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από τον σεισμό κοιμούνται σε σκηνές ή αμάξια από το φόβο ενός νέου σεισμού. Σύμφωνα με το BBC, τα σούπερ μάρκετ και ξεμένουν από προϊόντα την ώρα που συνεχώς αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια.
«Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε εδώ από την πείνα και το κρύο», είπε ένας άνδρας στην τουρκική πόλη Aντάκια.
Η Ελλάδα στέλνει 90 τόνους ανθρωπιστικό υλικό
Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.
Το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη 1:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης -συνοδεία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου-, αποτελούμενης από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.
Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρέσβης Mehmet Gulluoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε:
«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον πρέσβη Gulluoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχθούν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».
Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.
Πάνω από 17.500 οι νεκροί
Δεν σταματά να αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών. Περισσότεροι από 17.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.
«Τεράστια η καταστροφή - Επιλέγουμε δυστυχώς ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»
«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία
Ο κ. Μπαλάφας ανέλυσε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, εξηγώντας τη μεθοδολογία κατά την οποία οι διασώστες προσεγγίζουν τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τομέα εργασίας λόγω του μεγέθους της καταστροφής. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο» κι ότι πολλές φορές, «κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη νεκροί δίπλα μας».
«Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση». «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».
Προσέθεσε ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία». Τέλος όπως είπε «η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα».
Έφτασε το πρώτο κομβόι βοήθειας στη Συρία
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.
Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.
4 δισ. οι ζημιές
Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισεκ. δολάρια» και «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισεκ. δολάρια ή και παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.
Ωστόσο, τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά», «ίσως γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια», σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές».
- Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία - Το στοίχημα των κρίσιμων υποδομών
- Τίτλοι τέλους για μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας - Θα μετατραπεί σε συγκρότημα γραφείων
- «Kαταδρομική η επίθεση-Είχαν ξαναχτυπήσει στο παρελθόν» - Τι κατέθεσε ο δεύτερος αστυνομικός στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη
- Έκθεση ΕΟΔΥ: 106 θάνατοι από κορονοϊό και 127 διασωληνωμένοι - Πόσα κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν
- Επιστολή συμπαράστασης της ΕΕ στον Ερντογάν για τα θύματα - «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας»
- Ευρωζώνη: Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»