Κόσμος|12.02.2023 06:15

Οι πολιτικές επιπτώσεις του σεισμού στην Τουρκία: Πολιτικός αναλυτής εξηγεί στο OPEN γιατί θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν

Newsroom

Για τους λόγους που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή, στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών της Άνοιξης, μίλησε στη Γεωργία Γαραντζιώτη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Εργκιούν Μπαμπαχάν.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα κτίρια που είδαμε να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, «ήταν χτισμένα από σίδερο και άμμο. Για να αντιμετωπίσεις ένα σεισμό χρειάζεσαι παχύ σίδερο, κολώνες. Αυτοί χρησιμοποίησαν λεπτό σίδερο στα κτίρια, και σε κάποιες περιπτώσεις μετέτρεψαν σε κατάστημα το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Τα καταστήματα τα νοίκιαζαν ή τα πωλούσαν σε ανθρώπους η εταιρείες που εμπορεύονταν αυτοκίνητα. Αυτές οι εταιρείες έκοβαν τις κολώνες, για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο και να τοποθετήσουν πιο εύκολα τα αυτοκίνητα. Είναι ένας ακόμη λόγος που τα μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν τόσο εύκολα».

Ο Μπαμπαχάν αναφέρθηκε και στους «πέντε εργολάβους» από τον στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου, στους οποίους, ο Τύπος αποδίδει ευθύνες για ό,τι συνέβη. «Ο Ερντογάν δημιούργησε έναν φρικτό οργανισμό (ανθρωπιστικής βοήθειας), τον KIZILAY με σύμβολο την ημισέληνο, όπου γίνονταν ακόμα και ενοικιάσεις υπό τον έλεγχο ενός ανθρώπου ο οποίος πληρωνόταν από πολλούς διαφορετικούς κρατικούς οργανισμούς. Αυτοί ήταν ακατάλληλοι να τρέξουν τέτοιες δουλειές. Επίσης, υπάρχει ένας κρατικός οργανισμός ο AFAD, που είναι υπεύθυνος για τέτοιες καταστάσεις. Αλλά και εδώ, ο επικεφαλής αυτού του οργανισμού ξηλώθηκε, και επικεφαλής έγινε ένας του οποίου οι σπουδές σχετίζονται με το Ισλάμ και τη θρησκεία», είπε.  

Όσο για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η μεγάλη αυτή καταστροφή στον Ερντογάν, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, υπογράμμισε ότι, «στο Γκαζιαντέπ, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ερντογάν πήρε 70%. Το ίδιο και στις γειτονικές πόλεις όπως η Αντιόχεια. Όσο και να δείχνει ο Ερντογάν ότι προσεύχεται, δεν είναι ικανός να τους βοηθήσει και να τους σώσει. Τους άφησε μόνους τους και αυτό δεν θα το ξεχάσουν ποτέ».  

Εγκέλαδος και διαφθορά το θανατηφόρο «κοκτέιλ»

Το 12ο όροφο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στο Χατάι, που διαφημιζόταν ως «γωνιά του παραδείσου», μετατράπηκε μέσα σε δευτερόλεπτα σε κόλαση παγιδεύοντας θανάσιμα στα συντρίμμια του εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο ένας από τους δύο κατασκευαστές του κτιρίου, ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν διαφύγει πετώντας για το Μαυροβούνιο, έχοντας πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό. Τραγική ειρωνεία, ότι ο υπεύθυνος εργολάβος του θανάτου ήταν ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων της πόλης με ισχυρές διασυνδέσεις με το σύστημα Ερντογάν.

Τα ρίχτερ σε συνδυασμό με τη διαφθορά και το όργιο παραβιάσεων του αντισεισμικού σχεδιασμού με σαθρά υλικά, αφήνουν πίσω τους ανείπωτο πόνο και οργή. Η σύλληψη του εργολάβου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι η πρώτη. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες καθώς ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να ξεφύγει από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του, αφού όλοι τον δείχνουν ως «πατέρα» της κατασκευαστικής αμνηστίας. Ένα παραθυράκι του νόμου, που απάλλασε τους κατασκευαστές από την τήρηση των κανονισμών, έναντι ενός προκαθορισμένου προστίμου. Με μία ανύπαρκτη θεμελίωση, το πολυώροφο κτίριο μοιάζει να ξεριζώθηκε από τον φονικό σεισμό, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα ανύπαρκτου αντισεισμικού σχεδιασμού.

Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνουν και εικόνες από γειτονιά του Καχραμανμαράς όπου ανάμεσα στα χαλάσματα, μοναδικό αλώβητο κτίριο είναι το Επιμελητήριο των πολιτικών μηχανικών της περιοχής, οι οποίοι και εξασφάλισαν για τους εαυτούς τους μία γερή κατασκευή. Σύμφωνα με το BBC, μέχρι και 75.000 κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, είχαν περάσει από κατασκευαστική ασυλία, ενώ, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού υπουργείου περιβάλλοντος, 13 εκατομμύρια κτίρια στην Τουρκία έχουν κατασκευαστεί κατά παράβαση των κανονισμών.

Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής κατά του Ερντογάν βρίσκονται οι πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που αποκαλούνται η «συμμορία των πέντε» οι οποίες με δεκάδες θυγατρικές εμπλέκονται στη δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

σεισμός Τουρκίασεισμόςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία