Κόσμος|17.02.2023 22:45

Η μεγάλη επιστροφή: Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες γυρνούν από την Τουρκία μετά τον σεισμό, με φόντο τις καταγγελίες για ρατσισμό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο Γιουσέφ Κράμο έφυγε από τη Συρία εν μέσω του πολέμου αναζητώντας ασφάλεια στη γειτονική Τουρκία, όμως μετά τον φονικό σεισμό που ρήμαξε μεγάλες περιοχές και στις δύο χώρες, ο ίδιος και χιλιάδες συμπατριώτες του επιστρέφουν στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη – τουλάχιστον προς το παρόν.

Επωφελούμενοι από την υπόσχεση των τουρκικών αρχών ότι μπορούν αν μείνουν έως και έξι μήνες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας χωρίς να χάσουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Τουρκία, πολλοί σπεύδουν να δουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Δεν έχω δει την οικογένειά μου εδώ και τέσσερα χρόνια και ζω μόνος στην Τουρκία», είπε ο Κράμο, αφού πέρασε στο συριακό έδαφος. «Η κατάσταση στην Τουρκία είναι άθλια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τη διάβαση Μπαμπ Χαμάμ. Από τη διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα έχουν μπει στη Συρία 4.600 άνθρωποι αφότου ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία, την Τετάρτη.

Αυξήθηκε η εχθρότητα κατά των Σύρων μετά τον σεισμό 

Ο Κράμο, ο οποίος ζούσε στο Γκαζιαντέπ, είπε ότι τώρα οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές, μέσα στο κρύο και τη βροχή. Εκτός από τον σκληρό χειμώνα, οι Σύροι αντιμετωπίζουν και εχθρότητα, υποστήριξε. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, οι περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία βίωναν τη δυσφορία ορισμένων Τούρκων που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και κάποιες φορές κατηγορούν τους ανθρώπους αυτούς για την οικονομική δυσπραγία τους. Στο Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με τον Κράμο, η αστυνομία έβγαλε τους Σύρους από ένα τέμενος όπου είχαν βρει καταφύγιο για να στεγαστούν οικογένειες Τούρκων. Πολλοί Τούρκοι στις σεισμόπληκτες περιοχές κατηγορούν τους Σύρους για λεηλασίες στα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους Σύρους», είπε.

«Νεκρός ή ζωντανός, προτιμώ να είμαι με την οικογένειά μου»

Ο Μανσούρ Χαμούντ, που ζούσε στο Ισκεντερούν, είπε ότι κοιμόταν στο πάρκο αφότου καταστράφηκε το σπίτι του. «Αποφάσισα να επιστρέψω και να ζήσω στη χώρα μου. Νεκρός ή ζωντανός, προτιμώ να είμαι με την οικογένειά μου», πρόσθεσε. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς μαχητές οι οποίοι στηρίζονται από την Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους εξαρτιόνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και πριν από τον σεισμό.

Ο Ανάς Χατζ Κάντρο, που βρισκόταν στην Αντάκια όταν σημειώθηκε ο σεισμός, είπε ότι αποφάσισε να μείνει με την οικογένειά του στο Ιντλίμπ της Συρίας, μέχρι να επανέλθει κάποια ομαλότητα στην πόλη. «Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Αντάκια. Για καμιά ώρα, έμοιαζε σαν να είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου», είπε.

«Κάποιοι από τους άστεγους δεν έχουν καν κουβέρτες για να σκεπαστούν»

Την συγκλονίζει η μαρτυρία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΜΚΟ Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, ενός πρόσφυγα θύματος αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα που βρέθηκε στη σεισμόπληκτη Αφρίν.

Ο Σύρος πρόσφυγας Μ.Α., θύμα άτυπης αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία και εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης τον Οκτώβρη του 2021 από τις ελληνικές αρχές, ο οποίος πρόσφατα απελάθηκε βίαια από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία, βρίσκεται ανάμεσα στους σεισμοπαθείς στην πόλη Αφρίν της Συρίας.

Με όσα μέσα διαθέτει και παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία ο ίδιος έχει περιέλθει, προσπαθεί να συνδράμει τους συμπολίτες του μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά στις 14/02/2023, και ο ίδιος μίλησε για την τραγική διαδρομή του, από την Ελλάδα πίσω στη σεισμόπληκτη Αφρίν. Οι μαρτυρίες του για την κατάσταση στη σεισμόπληκτη Βόρεια Συρία αλλά και για την απέλαση του από την Τουρκία σε αυτήν την περιοχή, είναι συγκλονιστικές.

Στο κείμενο, αφηγείται αναλυτικά τι του συνέβη, μετά την άτυπη αναγκαστική επιστροφή του από την Ελλάδα, ενώ εκκρεμούσε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: τη σύλληψή του στην Τουρκία, το πώς αγνοήθηκαν τα αιτήματά του για καταγραφή και καθεστώς προσωρινής διαμονής, τη βίαιη κακομεταχείρισή του και παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και στην Τουρκία, και τέλος την απέλασή του στη Συρία. «Οι τουρκικές αρχές με απέλασαν στη Συρία στα σύνορα και πήγα στην Αφρίν».  

«Στην Αφρίν από την αρχή φοβόμουν [...] Μετά έγινε η καταστροφή από τους σεισμούς. Ήταν 4 τα ξημερώματα και ήμουν ξύπνιος όταν έγινε ο πρώτος σεισμός. Το σπίτι κουνιόταν δεξιά και αριστερά. Έξω έβρεχε πολύ και έκανε πολύ κρύο. Ο κόσμος πετάχτηκε έξω ακόμα και ξυπόλητος. Μετά τον δεύτερο σεισμό κόπηκε το ρεύμα και έγιναν οι καταστροφές στην πόλη», συνέχισε.

Στη περιοχή συμβαίνουν ακόμα μετασεισμοί και ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι ενός γνωστού του στο οποίο έμενε πριν τον σεισμό. Τώρα κοιμάται μαζί με άλλες 7 οικογένειες σε ένα σπίτι.

Ο Μ.Α. μαζί με άλλα άτομα, πήραν μόνοι τους την πρωτοβουλία να συνδράμουν σε άλλους σεισμοπαθείς. «Βγαίνω το πρωί στις 10 από το σπίτι στο οποίο μένω προσωρινά και γυρνάω πίσω στις 3 το βράδυ για να κοιμηθώ. Πηγαίνω όπου υπάρχει ανάγκη για να βοηθήσω.» Ο Μ.Α. συμμετείχε σε επιχειρήσεις που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής με δικά τους μέσα για απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονταν κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια. «Όποιος είχε τροχό, κομπρεσέρ και βαρύ όχημα το έφερνε για να βοηθήσει.»

Όπως τονίζει υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κάπου να μείνουν και είναι άστεγοι στο δρόμο. Οι βασικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι κουβέρτες, στρώματα και σκηνές και φαγητό, εξηγεί. Μαζί με άλλους συμπολίτες του, προμηθεύτηκαν και μοίρασαν όσα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μπορούσαν, παρεμποδίστηκαν όμως από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που τους απείλησε με φυλάκιση, ενώ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, «τα πράγματα τα παίρνει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και τα μοιράζει στους δικούς του. Τα πράγματα που στέλνονται εδώ δεν καταλήγουν στον λαό. Εμείς δεν τα βλέπουμε.»

Πάνω από 45.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας στη νότια Τουρκία αυξήθηκε στους 39.672. Στη Συρία οι νεκροί υπερβαίνουν τους 6.000, με τα θύματα και στις δύο χώρες να υπερβαίνουν τα 45.000.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρόσφυγεςσεισμόςΣυρίαειδήσεις τώραΤουρκία