Κόσμος|19.02.2023 13:14

Μπορέλ: Η Δύση πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία

Newsroom

Η Δύση πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιταχύνει τις παραδόσεις της, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν και πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να αυξήσουμε και να επιταχύνουμε την στρατιωτική μας υποστήριξη», σημείωσε ο Μπορέλ στην ομιλία που απηύθυνε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Μπορέλ, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, τόνισε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Εσθονίας για την αγορά από την ΕΕ εκ μέρους των χωρών μελών της πυρομαχικών για την Ουκρανία.

«Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση της πρωθυπουργού της Εσθονίας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και θα λειτουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυναν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον κ. Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί».

«Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Το πλαίσιό μας όμως είναι πάντα η προστασία του διεθνούς δικαίου - και αυτό περιλαμβάνει και την παράδοση όπλων», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, σε συζήτηση - πάνελ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αν δεν αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, θα είχαμε παντού Μπούτσα και Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η Γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι, αν δεχτούμε η Ρωσία να πάρει ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

«Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. Θα έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για έναν κόσμο με διενέξεις, προειδοποίησε και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία «δεν θα επαναλάβει την άσκηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΖοζέπ Μπορέλειδήσεις τώραπόλεμος