Κόσμος | 20.02.2023 10:35

Μπλίνκεν από Τουρκία: Ζήτημα εθνικού συμφέροντος η αναβάθμιση και πώληση των F-16

Newsroom

Η Τουρκία περιμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Με τη σειρά του ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι ζήτημα «εθνικού συμφέροντος και ασφαλείας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναβαθμίσει και να πουλήσει νέα F-16 στην Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Για το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα να ξεμπλοκάρει γρήγορα η διαδικασία.

«Υποστηρίζουμε την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν» είπε.

Πώς «βλέπει» τις εξελίξεις η ελληνική πλευρά

Στην Αθήνα αναμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, καθώς δεν είναι εύκολο να μπει στο περιθώριο το τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα που είχε καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

Τα ανοίγματα από την γείτονα συνεχίζονται και είναι ενδεικτικό πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε εκ νέου με θερμά λόγια για την χώρα μας και την άμεση βοήθεια που προσέφερε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν (συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν) με την Άννα-Μαρία Μπούρα ( διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη) και αναφέρθηκε στα τρία από τα έξι σημεία της τουρκικής πρότασης. Αυτά είναι η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές της χώρας μας σημειώνουν πως η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητάς στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΗΠΑΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΑντονι ΜπλίνκενΤουρκία