Κόσμος|22.02.2023 06:00

Η Τουρκία κάνει… ταμείο για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: Ο πραγματικός στόχος της «διπλωματίας των σεισμών»

Newsroom

Στον τρόπο που η Άγκυρα είδε την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Ζαχαράκη. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Άγκυρας αλλά και ο τουρκικός τύπος παρακολούθησαν από κοντά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, καθώς και τα μηνύματα Μπλίνκεν από την Αθήνα.

«Γεφυροποιός» μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας ο Μπλίνκεν

Η στάση του Μπλίνκεν στη χώρα μας αποτιμάται θετικά, από τις επαφές και τις δηλώσεις που έκανε, ενώ θεωρείται ότι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τήρησε μία στάση «γεφυροποιού» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας κι από εκεί που είναι εξύμνησε τη σύμμαχο Τουρκία. Η Άγκυρα έχει ανάγκη να δει την επίσκεψη Μπλίνκεν υπό θετικό πρίσμα, παρότι ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τα F-16. Ωστόσο, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατάφερε, με μία μόνο επίσκεψη, να γιατρεύσει τις τραυματισμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν μάλλον ψυχρό, ενώ οι προσδοκίες της τουρκικής διπλωματίας για πιο συγκεκριμένη δέσμευση για τα F-16 δεν ικανοποιήθηκαν.

Παρόλα αυτά, επιθυμία της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία των σεισμών, όχι προκειμένου να επιλύσει δομικές συγκρούσεις και διαφορές -αυτό είναι κάτι που κανείς δεν πιστεύει στην Τουρκία -, αλλά για να μειώσει τις εντάσεις και να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, ειδικά με χώρες όπως οι ΗΠΑ, ενόψει βέβαια και των εκλογών.

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προτιμότερο σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, που κρίνεται πραγματικά το μέλλον του, να έχει με το μέρος του το διεθνή παράγοντα, από το να τον έχει εναντίον του. Ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτή την ευκαιρία θέλει να ανοίξει τα φτερά προς τη Δύση και να γίνει ξανά συμπαθής. Το αν βέβαια αυτή η «ανοιξιάτικη διάθεση» με το διεθνή παράγοντα θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές, εξαρτάται από τη διαχείριση της τρέχουσας θετικής ατμόσφαιρας από τον Ερντογάν με χώρες – κλειδιά, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και το Ισραήλ. Και αυτό είναι κάτι που και ο Μπλίνκεν υπέδειξε στην Άγκυρα ξεκάθαρα.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΗΠΑΑντονι Μπλίνκεν