Κόσμος | 23.02.2023 12:56

Κίνα: Ανεστάλη επιχείρηση διάσωσης 50 εγκλωβισμένων εργατών - Βίντεο από νέα κατάρρευση του ορυχείου

Newsroom

Κατολίσθηση διέκοψε την επιχείρηση έρευνας στην Κίνα, μετά την κατάρρευση τμήματος υπαίθριου ανθρακωρυχείου η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενους κι έθαψε άλλους πενήντα και πλέον ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Επιτόπου επιχειρούσαν 900 και πλέον μέλη σωστικών συνεργείων, στο ορυχείο άνθρακα στην Αλσά, απομακρυσμένη περιοχή στο δυτικό τμήμα της Εσωτερικής Μογγολίας (βόρεια), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, όμως υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός των θυμάτων να γίνει πολύ πιο βαρύς, καθώς 53 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το δυστύχημα, που έγινε χθες Τετάρτη περί τις 13:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας).

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων στο ορυχείο ανεστάλη εξαιτίας «μεγάλης κατολίσθησης» χθες το απόγευμα, ανέφερε το Νέα Κίνα.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να διακόψουμε την επιχείρηση διάσωσης», είπε στο κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV αξιωματούχος αρμόδιος για τον συντονισμό του εγχειρήματος.

«Εργαζόμενοι και οχήματα» ξαφνικά «θάφτηκαν» το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν κατέρρευσε τμήμα του ορυχείου, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Xinjing Coal Mining Company, σημείωσε το CCTV.

«Θα πέθαινα»

Η Εσωτερική Μογγολία συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή άνθρακα στην Κίνα. Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι γνωστά σε αυτό το στάδιο. Δεν υπήρξε απάντηση σήμερα στις επανειλημμένες κλήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου στη Xinjing Coal Mining Company.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —το τράβηξε οδηγός φορτηγού που μεταφέρει άνθρακα— δείχνει τεράστιους βράχους να κυλούν σε πλαγιά σηκώνοντας σύννεφα σκόνης και καταπλακώνοντας οχήματα.

«Όλη η πλαγιά κατέρρευσε (...) Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν;» ακούγεται να λέει ανδρική φωνή εκτός πλάνου. «Αν ήμουν στην ουρά εκεί κάτω σήμερα, θα πέθαινα κι εγώ».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε εντολή χθες βράδυ στις τοπικές αρχές να «κάνουν το παν» για να βρουν «και να διασώσουν τους ανθρώπους που αγνοούνται», σύμφωνα με το CCTV.

Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία είναι αραιοκατοικημένη και η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη άνθρακα.

Συχνά δυστυχήματα

Η ασφάλεια των ορυχείων έχει καταγράψει βελτίωση τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπως και η κάλυψη καταστροφών στον τομέα από τα ΜΜΕ· παλαιότερα, πολλές τέτοιες τραγωδίες αποσιωπούνταν.

Όμως τα δυστυχήματα στον τομέα παραμένουν συχνά, εξαιτίας της εγγενούς επικινδυνότητας αυτής της δραστηριότητας, καθώς και λόγω των αυτοσχεδιασμών σε αρκετές περιπτώσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, 40 άνθρωποι εργάζονταν σε στοές χρυσωρυχείου όταν τμήματά του κατέρρευσαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων (βορειοδυτικά). Οι 22 κατορθώθηκε να διασωθούν.

Τον Δεκέμβριο του 2021, δυο εργαζόμενοι που παγιδεύτηκαν σε ανθρακωρυχείο που πλημμύρισε στη Σανσί (βόρεια) έχασαν τη ζωή τους· άλλοι 20 διασώθηκαν.

Και τον Σεπτέμβριο του 2021, 19 ανθρακωρύχοι που παγιδεύτηκαν επίσης στα έγκατα της γης στην επαρχία Τσινγκάι (βορειοδυτικά) βρέθηκαν νεκροί, έπειτα από μακρές έρευνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ορυχείοκατολίσθησηΚίναειδήσεις τώρα