«Χτύπημα» Μπάιντεν με νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Προειδοποίηση Σολτς για τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο
NewsroomΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει αύριο διαδικτυακά με τους ηγέτες των χωρών της G7 και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή, και θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος όσων στηρίζουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η G7 είχε συνεδριάσει πέρσι, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εισβολής που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επέβαλε μια πρώτη δέσμη κυρώσεων στη Μόσχα.
«Η G7 έχει γίνει το στήριγμα της ισχυρής και ενιαίας απάντησής μας στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Οι ηγέτες θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή «πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» αλλά και τρόπους για να ενταθεί η πίεση στη Ρωσία, πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις θα αφορούν τις ρωσικές τράπεζες, τους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, καθώς και πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης ένα νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα περιλαμβάνει βοήθεια στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας, πρόσθεσε η Ζαν-Πιερ.
Προειδοποίηση Σολτς για τον ρόλο της Κίνας στο πόλεμο
Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε να μην υπάρχουν «αυταπάτες» αναφορικά με την Κίνα, η οποία πρόσφατα επιχειρεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF.
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Το Πεκίνο υποσχέθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου. «Έκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι εξετάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.
Παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι «αυτή η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται και δεν πρέπει να πετύχει».
Επιπρόσθετα είπε ότι η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν θα είναι «έξυπνο» για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έλαβε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να μπουν στο πεδίο της μάχης «προς το παρόν δεν έχει νόημα», τόνισε.
- Αποκλειστικά στο OPEN, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Ελέγχουμε την κατάσταση» - «Η Ρωσία θέλει να αφανίσει την Ουκρανία»
- Τι απαντά ο Κοκλώνης στο πόρισμα της Αρχής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - «Οι εταιρείες μου έχουν ελεγχθεί»
- ΟΑΣΘ: Έρχονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων – Αποκτά 300 ηλεκτρικά λεωφορεία ο οργανισμός
- Φωτογραφίες: Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra
- Eurostat: Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 8,6% στην Ευρωζώνη
- Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
- «Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
- Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
- Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης