Κόσμος|11.03.2023 18:24

Λιοντάρι σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ νόσησε από κορονοϊό και κόλλησε τους φροντιστές του

Newsroom

Κορονοϊό κόλλησε τους φροντιστές του λιοντάρι σε ζωολογικό κήπο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα.

Το λιοντάρι θανατώθηκε, λίγο μετά τη διάγνωσή του με κορονοϊό, καθώς παρουσίαζε ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Πιθανότατα, το αιλουροειδές μετέδωσε τον ιό σε τουλάχιστον δύο από τους φροντιστές του.

Ο SARS-CoV-2, όπως είναι γνωστό, μπορεί να μολύνει πολλά είδη και μεταφέρεται από άνθρωπο στα ζώα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν για περίπτωση ζωολογικού κήπου».

Από ασυμπτωματικό εργαζόμενο πιθανότερη η μετάδοση

Το αφρικανικό λιοντάρι της Ιντιάνα, διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό τον Δεκέμβριο του 2021, όταν παρουσίασε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Με το ζώο, το οποίο ήταν περίπου 20 χρονών, βρίσκονταν σε στενή επαφή περίπου δέκα φροντιστές. Αυτοί ελέγχθηκαν άμεσα, ωστόσο, όλα τα τεστ τους βγήκαν αρνητικά. Τρεις από τους φροντιστές, όμως, μία εβδομάδα αργότερα, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, παρότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με ανθρώπινα κρούσματα.

Το λιοντάρι, που ήταν μεγάλο σε ηλικία, είχε νεφροπάθεια και εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης και, ως εκ τούτου, ταϊζόταν από τους φροντιστές με τα χέρια τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανολογείται ότι το ζώο κόλλησε κορονοϊό από εργαζόμενο στον ζωολογικό κήπο που ήταν ασυμπτωματικός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊόςλιοντάριζωολογικός κήποςειδήσεις τώρα