Σοβαρή καταγγελία της Greenpeace: Η Γαλλία έκανε εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από την Ρωσία
NewsroomΗ Greenpeace καταγγέλλει την άφιξη στη Γαλλία «μεγάλου» φορτίου εμπλουτισμένου ουρανίου από την Ρωσία, που επιβεβαιώνει, όπως αναφέρουν, την εξάρτηση της χώρας από την ρωσική πυρηνική βιομηχανία, τομέα που δεν έχει γίνει αντικείμενο επιβολής διεθνών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, φορτηγό πλοίο ξεφόρτωσε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Δουνκέρκης μεγάλο αριθμό κυλίνδρων ουρανίου προερχόμενου από την Ρωσία, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP.
«Πρόκειται για μια νέα απόδειξη ότι η γαλλική πυρηνική βιομηχανία συνεχίζει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την Rosatom», τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό, δήλωσε η Πολίν Μπουαγέ, υπεύθυνη για την εκστρατεία για τα πυρηνικά και την ενεργειακή μετάβαση.
«Η συνέχιση του πυρηνικού εμπορίου με την Ρωσία σε καιρό πολέμου είναι σκανδαλώδης», είπε.
«Σήμερα το πρωί στην Δουνκέρκη το ρωσικό φορτηγό πλοίο Baltiyskiy 202 από την Αγία Πετρούπολη ξεφόρτωσε 25 κυλινδρικά κοντέινερ που περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο για τον γαλλικό όμιλο Orano (πρώην Areva)», καταγγέλλει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της που εκδίδεται μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνο0συνέλευση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της βιομηχανίας της πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι κύλινδροι φορτώθηκαν στη συνέχεια σε φορτηγά με κατεύθυνση το εργοστάσιο της Πιερλάτ στην Ντρομ.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Greenpeace, για το 7ο φορτίο ουρανίου που φθάνει στη Γαλλία από την Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Σε έκθεση με ημερομηνία 11 Μαρτίου, η οργάνωση είχε καταγγείλει την σχέση εξάρτησης της Γαλλίας από την ρωσική πυρηνική βιομηχανία, έναν τομέα που δεν έχουν αγγίξει οι διεθνείς κυρώσεις, αντίθετα με τον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει αποκαλύψει ότι η Γαλλία έχει προμηθευτεί από την Ρωσία «το ένα τρίτο του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται για έναν χρόνο οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί», που αντιστοιχεί σε τριπλασιασμό της ποσότητας, για το 2022.
Η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες διαβεβαιώνοντας ότι «η χώρα μας δεν εξαρτάται κατά κανέναν τρόπο από την Ρωσία για την λειτουργία του ηλεκτροπυρηνικού πάρκου» και «έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας».
«Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με την υποστήριξή της προς τον ουκρανικό πληθυσμό, θα έπρεπε να σπάσει όλα τα συμβόλαια με την Rosatom», δήλωσε η Πολίν Μπουαγέ.
- Καραμανλής για Τέμπη: Παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει να αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί και να σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο
- Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι
- Από μια κλωστή το πολιτικό μέλλον του Μακρόν: Σήμερα οι κρίσιμες σε ψηφοφορία οι 2 προτάσεις μομφής εν μέσω αντιδράσεων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
- Ο ΕΟΦ απαγόρευσε συμπλήρωμα διατροφής - Ανιχνεύθηκε μη εγκεκριμένη ουσία
- Credit Suisse: Το deal απειλεί άλλες τράπεζες - «Σκοτώνει» μια αγορά ομολόγων 275 δισ. δολαρίων
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό