Κόσμος|05.03.2019 21:29

Θυσία των Μάγια ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Newsroom

Μεξικανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σπήλαιο με προσφορά 200 περίπου κεραμικών αγγείων στα ερείπια της σημαντικής πόλης των Μάγια Τσιτσέν Ιτζά, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικό ισχυρίζεται ότι τα αγγεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της χερσονήσου Γιουκατάν, χρονολογούνται περίπου στο 1000μ.Χ και περιέχουν θραύσματα οστών και άλλες αποτεφρωμένες προσφορές που αναλύονται.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε το 2018 μετά από υπόδειξη του ντόπιου πληθυσμού. Το σπήλαιο αποδείχτηκε πως είχε ανακαλυφθεί από κατοίκους της περιοχής 50 χρόνια νωρίτερα, αλλά δεν είχε εξερευνηθεί πλήρως καθώς ένας αρχαιολόγος το είχε σφραγίσει πιθανότατα για να το προστατεύσει.

Μάλλον πρόκειται για προσφορά στον Θεό της βροχής και οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να αφήσουν όλα τα ευρήματα στην θέση τους. Η ανακάλυψη του σπηλαίου θα βοηθήσει τους ερευνητές να χαρτογραφήσουν το υπόγειο υδάτινο σύστημα που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε και το όνομα της ίδιας της περιοχής (Τσιτσέν Ιτζά ) σημαίνει «στο στόμα του πηγαδιού των μάγων του νερού».

ΜεξικόαρχαιολογίαΜάγια