Κόσμος|23.03.2023 15:57

Εξάρθρωση υπόθεσης εμπορίας οργάνων στη Βρετανία: Κατηγορούμενοι Νιγηριανός πολιτικός, η σύζυγος, η κόρη του και ένας γιατρός

Newsroom

Ανώτερος Νιγηριανός πολιτικός, η σύζυγος, η κόρη του και ένας γιατρός κατηγορούνται για εμπορία οργάνων. Η απόφαση του δικαστηρίου στη Βρετανία θεωρείται ιστορική καθώς πρόκειται για την πρώτη ετυμηγορία βάσει του νόμου περί σύγχρονης δουλείας.

Ο 60χρονος Ike Ekweremadu, που είναι πρόεδρος της Γερουσίας της Νιγηρίας καθώς και η 56χρονη σύζυγός του, Beatrice, αλλά και η 25χρονη κόρη τους, Sonia, μαζί με τον 51χρονο γιατρό Obinna Obeta, κατηγορούνται για τη διευκόλυνση ταξιδιού νεαρού άνδρα στη Βρετανία, με σκοπό την εκμετάλλευσή του. Η δίκη διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Οι ένορκοι έκριναν ότι, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, συνωμότησαν προκειμένου να φέρουν τον 21χρονο πλανόδιο μικροπωλητή από το Λάγος στο Λονδίνο, ώστε να τούς δώσει το νεφρό του. Στον άνδρα, ο οποίος για νομικούς λόγους δεν κατονομάζεται, προσφέρθηκε παρανόμως αμοιβή ώστε να γίνει δότης για την κόρη του γερουσιαστή, η οποία, εξαιτίας της νεφροπάθειάς της, εγκατέλειψε το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιου του Νιουκάστλ με θέμα τον κινηματογράφο.

Τον Φεβρουάριο του 2022 το θύμα παρουσιάστηκε σε ιδιωτική μονάδα νεφρού σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου και δήλωσε ψευδώς ότι είναι ξάδερφος της Σόνιας. Στη συνέχεια προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- να πείσει τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν τη μεταμόσχευση αξίας 80.000 λιρών. Ένας από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κατόπιν αμοιβής έπαιξε τον ρόλο του μεταφραστή μεταξύ του άνδρα και των γιατρών, προκειμένου να πειστούν ότι επρόκειτο όντως για δότη που λειτουργούσε με αλτρουισμό.

«Συναισθηματικά ψυχρή εμπορική συναλλαγή»

Ο εισαγγελέας Hugh Davies KC είπε στο δικαστήριο ότι οι Ekweremadus και Obeta αντιμετώπισαν το θύμα αλλά και άλλα δυνητικά θύματα ως «αναλώσιμα περιουσιακά στοιχεία - ανταλλακτικά έναντι αμοιβής». Συμπλήρωσε ότι, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε μία «συναισθηματικά ψυχρή εμπορική συναλλαγή» με τον άνδρα από το Λάγος. Όπως σημείωσε ενώπιον των ενόρκων ο Νιγηριανός πολιτικός, που είναι επιτυχημένος δικηγόρος και ιδρυτής φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της φτώχειας, έδειξε «προνόμιο, ανεντιμότητα και υποκρισία». Ο Ekweremadu στη χώρα του έχει συμβάλλει και στην κατάρτιση των νόμων κατά της εμπορίας οργάνων. Ο εισαγγελέας σημείωσε ακόμα ότι, ο πολιτικός, που κατέχει πολλά ακίνητα και απασχολεί προσωπικό 80 ατόμων, «συμφώνησε να ανταμείψει κάποιον για ένα νεφρό για την κόρη του - κάποιον που βρισκόταν σε συνθήκες φτώχειας και από τον οποίο αποστασιοποιήθηκε και δεν έκανε καμία έρευνα. Για τη δική του προστασία, δε θέλησε να έχει με το θύμα καμία άμεση επαφή», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο συμφώνησε να κάνει δεν ήταν απλώς η σκόπιμη προάσπιση των συμφερόντων της κόρης του. Ήταν εκμετάλλευση, ήταν μία εγκληματική πράξη. Δεν μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ότι ενήργησε από αγάπη για την κόρη του. Οι ανάγκες της υγείας της δεν μπορούν να αποβούν βάρος ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας».

Από την πλευρά του ο Ekweremadu, ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι έπεσε θύμα απάτης. Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο Obeta, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τού προσφέρθηκε αμοιβή για να βρει το νεφρό, καθώς και ότι ενήργησε αλτρουιστικά. Η Beatrice ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την συνωμοσία. Η Sonia δεν κατέθεσε στοιχεία. Ωστόσο, τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν στο WhatsApp και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αποκάλυψαν ότι, ο Obeta χρέωσε τον Ekweremadu με 4,5 εκατ. νάιρα (περίπου 8.000 λίρες). Σε αυτά περιλαμβάνοντας η «αμοιβή πράκτορα» και η «αμοιβή δότη».

Ekweremadu και ο Obeta παραδέχτηκαν ότι ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο άνδρας ήταν ξάδελφος της Sonia στην αίτησή του για βίζα και στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο. Ο εισαγγελέας Davies υπογράμμισε ότι, ο Ekweremadu αγνόησε τις ιατρικές συμβουλές για να βρει δότη για την κόρη του με νόμιμο τρόπο, μέσω μελών της οικογένειάς του. «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε βολιδοσκόπηση μεταξύ συγγενών άμεσων ή μακρινών ώστε η διαδικασία να γίνει νόμιμα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νεφρόλαθρέμποριοΒρετανίανεφροπαθείςειδήσεις τώραΝιγηρία