Κόσμος|06.03.2019 08:30

Ουζμπεκιστάν: Στη φυλακή η Γκουλνάρα, η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ

Newsroom

Η 47χρονη Καρίμοβα -- άλλοτε διπλωμάτισσα, σχεδιάστρια μόδας, συνθέτρια-τραγουδίστρια, επιχειρηματίας -- έχει να εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, αφότου έπεσε στη δυσμένεια του πατέρα της, που κυβερνούσε τη χώρα της Κεντρικής Ασίας ήδη πριν από την ανεξαρτητοποίησή της και συνέχισε να είναι ο αρχηγός του κράτους ως λίγο πριν από τον θάνατό του, το 2016.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εισαγγελείς ανέφεραν πως η Καρίμοβα μετήχθη σε φυλακή διότι «παραβίαζε συστηματικά τις υποχρεώσεις της» που απέρρεαν από την καταδίκη της σε πέντε χρόνια κατ' οίκον περιορισμό για εκβίαση και κατάχρηση.

Δεν της επιτρεπόταν να βγαίνει από το σπίτι της, ούτε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ή το τηλέφωνο.

Ο Ελβετός δικηγόρος της, ο Γκρεγκουάρ Μανζά, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι «απομακρύνθηκε διά της βίας» από το διαμέρισμά της στην Τασκένδη χθες Τρίτη. Οι αρχές ανέφεραν ότι μετήχθη σε φυλακή.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν καταβάλλουν προσπάθειες να δεσμεύσουν τους πόρους της Καρίμοβα στο εξωτερικό -- στην Ελβετία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και διάφορες άλλες χώρες.

«Τη μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία», έγραψε ο Μανζά. «Οι ουζμπεκικές αρχές συνεχίζουν να της ασκούν ψυχολογική και σωματική πίεση για να την αναγκάσουν να αποσύρει τις εφέσεις της, να εγκαταλείψει όλα τα δικαιώματά της και τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελβετία».

Η Καρίμοβα εξαφανίστηκε τελείως από τη δημόσια θέα το 2014. Η πρώτη επίσημη ενημέρωση για την τύχη της δεν έγινε παρά το 2017, όταν η γενική εισαγγελία επιβεβαίωσε πως είχε καταδικαστεί το 2015 να εκτίσει πέντε χρόνια κατ' οίκον περιορισμό διότι εξασφάλισε μετοχές ή μερίδιο σε διάφορες εταιρείες μέσω εκβίασης ή απάτης, καθώς και διότι φοροδιέφευγε.

Εισαγγελείς είχαν πει τότε ότι διενεργούνταν κι άλλες έρευνες σε βάρος της για διάφορα αδικήματα.

Ο Ισλάμ Καρίμοφ κυβέρνησε το Ουζμπεκιστάν για περίπου 27 χρόνια, από το 1989 που αναδείχθηκε πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, την εποχή της Ουζμπεκικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, κατόπιν, μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, ως ο πρόεδρος της νεοσύστατης δημοκρατίας.

Ο Σαβκάτ Μιρζιγόγεφ, επί σειρά ετών ο πρωθυπουργός της χώρας, εξελέγη πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν στα τέλη του 2016.

Ισλάμ ΚαρίμοφΓκουλνάρα ΚαρίμοβαΟυζμπεκιστάν