Κόσμος | 24.03.2023 16:37

Επιμένει ο Μακρόν παρά την οργή των Γάλλων για το συνταξιοδοτικό: «Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό/ AP (gallery2)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε με δριμύτητα τα βίαια επεισόδια που συνόδευσαν τις χθεσινές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία, καταδικάζω την βία με την μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατά το ταξίδι του στην Κίνα στις αρχές του Απριλίου θα συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρότεινα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν να με συνοδεύσει σε μέρος της επίσκεψης για να παρουσιάσουμε μία ενωμένη ευρωπαϊκή φωνή» απέναντι στο Πεκίνο, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά με την επίσκεψη στο Παρίσι του βασιλιά Καρόλου Γ', η οποία αναβλήθηκε λόγω της κοινωνικής αναταραχής στην Γαλλία, δήλωσε ότι έχει προτείνει νέα ημερομηνία «στις αρχές του καλοκαιριού».

«Είπαμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού, ανάλογα και με τα προγράμματά μας, μπορούμε να κανονίσουμε μαζί νέα επίσημη επίσκεψη» του βρετανού μονάρχη. «Η λογική και η φιλία μας οδηγούν να προτείνουμε αναβολή και δεν θα ήμασταν σοβαροί και θα χαρακτηριζόμασταν από έλλειψη λογικής προτείνοντας επίσκεψη εν μέσω των διαδηλώσεων», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

1,08 εκατ. στους δρόμους της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν πρότειναν συμβιβασμό και συνέκρινε τους διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ την τελευταία εβδομάδα με «επαναστάτες», όπως εκείνοι που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Η πρώτη απάντηση των διαδηλωτών ήταν μια μεγάλη πορεία, στο Παρίσι αλλά και σε όλη τη χώρα. Η ανάκαμψη του κινήματος είναι ξεκάθαρη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρίας στις 11 και 15 Μαρτίου. Το υπουργείο Εσωτερικών μέτρησε 1,08 εκατομμύρια διαδηλωτές στη Γαλλία το βράδυ της Πέμπτης, εκ των οποίων 119.000 στο Παρίσι. Το συνδικάτο CGT μέτρησε 800.000 άτομα μόνο στην πρωτεύουσα και 3,5 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα. Η συμμετοχή ήταν επίσης σημαντικά αυξημένη στη Ρουέν, όπου οι Αρχές μέτρησαν 14.800 διαδηλωτές, τοπικό ρεκόρ από την αρχή του κοινωνικού κινήματος, ενώ η CGT έκανε λόγο για 23.000. Η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στη δυτική πόλη της Βρέστης (μεταξύ 20.000 και 40.000) και στο νότιο Μονπελιέ (μεταξύ 18.000 και 40.000).

Η αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις παρατηρήθηκε επίσης σε μικρότερες πόλεις, όπως η Agen στα νοτιοδυτικά (μεταξύ 4.000 και 6.000), η Laval στα δυτικά (μεταξύ 5.200 και 9.600) και η Valenciennes στα βόρεια (3.100 σύμφωνα με την αστυνομία). Αν και οι εκτιμήσεις των συνδικάτων είναι συνήθως διπλάσιες από αυτές της κυβέρνησης, ορισμένες πόλεις παρουσιάζουν πιο έντονες διαφορές, όπως το Saint-Etienne (6.200 σύμφωνα με την αστυνομία, 35.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα), η Νίκαια (5.200 και 40.000) και η Μασσαλία, όπου η νομαρχία μέτρησε 16.000 διαδηλωτές, 17 φορές λιγότερους από τους 280.000 που ανακοίνωσε η CGT, όπως γράφει η Le Monde.

Η δεύτερη απάντηση ήταν μια εμφανής αύξηση της βίας και του ριζοσπαστισμού. Παντού, η οργή και η ένταση ήταν εμφανείς από την αρχή των διαδηλώσεων. Όπως ανακοίνωναν τα συνδικάτα εδώ και εβδομάδες, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Υπήρξαν απόπειρες εμπρησμού, κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες και βανδαλισμοί σε εστιατόρια και τράπεζες. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές κατά μήκος της πορείας με επιθέσεις και δακρυγόνα, στο Παρίσι και αλλού. Στην πρωτεύουσα, ένας «εμπρηστικός μηχανισμός» εκτοξεύτηκε σε μια τράπεζα στη λεωφόρο Bonne-Nouvelle, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Αναβάλλει το ταξίδι του στη Γαλλία ο βασιλιάς Κάρολος

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Καρόλου Γ' ως βασιλιάς αναβλήθηκε, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή, αλλά και στις δύο πόλεις σημειώθηκαν χθες Πέμπτη (23/3) μερικά από τα πιο βίαια επεισόδια από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιανουάριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλίαΔιαδηλώσειςΒρυξέλλες