Εξηγήσεις από τη Λιβύη ζητά η ΕΕ για την επικίνδυνη αναχαίτιση μεταναστών - «Πρέπει να δοθεί συνέχεια»
NewsroomΗ Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τις λιβυκές αρχές μετά το συμβάν στο οποίο ενεπλάκη το λιμενικό της χώρας αυτής, που κατηγορείται ότι εμπόδισε το πλοίο Ocean Viking να διασώσει μετανάστες πυροβολώντας στον αέρα.
«Θα ζητήσουμε εξηγήσεις και διευκρινίσεις (από τις λιβυκές αρχές) για αυτό που συνέβη, γιατί συνέβη και ποια συνέχεια θα δοθεί», δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Επιτροπή. Θα διευκρινιστεί αν το σκάφος του λιβυκού λιμενικού που ενεπλάκη στο συμβάν είχε χρηματοδοτηθεί με τη βοήθεια της ΕΕ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, το πλοίο της οποίας Ocean Viking διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο, κατηγόρησε προχθές Σάββατο το λιμενικό της Λιβύης ότι έθεσε σε κίνδυνο «σκοπίμως» τις ομάδες της και ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο όταν πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει μια διάσωση. Σύμφωνα με την SOS Mediterranee, περίπου 80 άνθρωποι αναχαιτίστηκαν τελικά από το λιμενικό της Λιβύης και επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με το λιμενικό της Λιβύης παρέχοντάς του βοήθεια, εξοπλισμό και σκάφη. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία αυτή έχει σκοπό τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, όμως καταγγέλλεται τακτικά από τις ΜΚΟ και τον ΟΗΕ, που υπογραμμίζουν την κακομεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες που μεταφέρονται με τη βία στη Λιβύη.
«Για εμάς, η διάσωση ανθρωπίνων ζωών είναι πάνω απ΄ όλα, τα δικαιώματα των μεταναστών είναι πάνω απ΄ όλα», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, παραδεχόμενος πως δεν υπάρχει «ιδανική λύση» λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως
«Η συνεργασία μας (με το λιμενικό της Λιβύης) είναι ευέλικτη (...) προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου και τη συμπεριφορά των εταίρων μας», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως έπειτα από ένα παρόμοιο συμβάν πέρυσι το καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου το λιμενικό της Λιβύης είχε απειλήσει μετανάστες ότι θα κάνει χρήση όπλων, «ο κυβερνήτης (του σκάφους) επαναπροωθήθηκε».
Η Κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος εκτιμά ότι το 2022 χάθηκαν εκεί 1.417 μετανάστες.
- Προσγειώσεις αεροπλάνων «με το μάτι» στη Ζάκυνθο: Χωρίς ραδιοβοηθήματα το αεροδρόμιο
- Προφυλακιστέος ο προπονητής Τάε Κβον Ντο που κατηγορείται για το βιασμό ανήλικων αθλητριών
- Λοβέρδος: Εμένα δεν μπορείς να με φας εύκολα, δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται
- Twitter: Διέρρευσε τμήμα του πηγαίου κώδικα - Στα δικαστήρια ο Μασκ, ψάχνει τους υπεύθυνους
- Καύσιμα: Ατίθαση η τιμή της βενζίνης παρά τη συνεχή πτώση του Brent
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα