Κόσμος|30.03.2023 21:24

Vulkan files: Αυτό είναι το σχέδιο του Κρεμλίνου για έλεγχο του διαδικτύου, σαμποτάζ σε υποδομές και διάδοση της παραπληροφόρησης

Newsroom

Έγγραφα που διέρρευσαν από πληροφοριοδότη οργισμένο για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποκαλύπτουν το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κρεμλίνου για έλεγχο του διαδικτύου και διάδοση της παραπληροφόρησης, σε μια συνταρακτική αποκάλυψη των εφημερίδων Guardian και Suddeutsche Zeitung.

Έλεγχος του διαδικτύου, χάκινγκ, σαμποτάζ

Πρόκειται για τα Vulkan Files, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021. Τέτοιες διαρροές από τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Λίγες ημέρες μετά την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, η πηγή απευθύνθηκε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και δήλωσε ότι η GRU και η FSB «κρύβονται πίσω από» το Vulkan.

Χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί της Vulkan έχουν εργαστεί για τον ρωσικό στρατό και τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για την υποστήριξη επιχειρήσεων hacking, την εκπαίδευση πρακτόρων πριν από επιθέσεις σε εθνικές υποδομές, τη διάδοση παραπληροφόρησης και τον έλεγχο τμημάτων του διαδικτύου.

Το έργο της εταιρείας συνδέεται με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας ή FSB, την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, τα επιχειρησιακά τμήματα και τα τμήματα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, γνωστά ως GOU και GRU, και την SVR, την οργάνωση εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται μηχανικοί λογισμικού εταιρείας κυβερνοασφάλειας με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Κάπου στα βορειοανατολικά προάστια της Μόσχας βρίσκεται ένα γραφείο που μπορεί να περάσει ακόμη κι απαρατήρητο. Έξω από αυτό αναγράφεται στην πινακίδα: «Επιχειρηματικό κέντρο». Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σύγχρονες κατοικίες και ένα παλιό νεκροταφείο με πολεμικά μνημεία. Πρόκειται για περιοχή όπου ο Μέγας Πέτρος, τον οποίο ουκ ολίγες φορές τα ξένα ΜΜΕ έχουν παρομοιάσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπαίδευσε κάποτε τον πανίσχυρο στρατό του.

Οι μηχανικοί που δουλεύουν για τον Πούτιν

Οι μηχανικοί λογισμικού είναι υπάλληλοι της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NTC Vulkan. Αυτοί είναι οι σύμβουλοι του Πούτιν στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας τις δυνατότητες του κυβερνοπολέμου.

Χιλιάδες σελίδες μυστικών εγγράφων, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτουν πώς οι μηχανικοί εργάστηκαν για τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας τακτικές χακαρίσματος και διαδίδοντας την παραπληροφόρηση.

Έγγραφο που διέρρευσε συνδέει ένα εργαλείο κυβερνοεπίθεσης της Vulkan με τη διαβόητη ομάδα των χάκερς, Sandworm, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι προκάλεσε δύο φορές μπλακ άουτ στην Ουκρανία, διέκοψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα και κυκλοφόρησε το κακόβουλο λογισμικό Petya που κατέκλυσε ιστότοπους ουκρανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, υπουργείων, εφημερίδων και εταιρειών ηλεκτρισμού.

Με την κωδική ονομασία Scan-V, οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό του Πούτιν ψάχνουν για ευαίσθητα σημεία στο διαδίκτυο, που στη συνέχεια κατοχυρώνονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς της Vulkan, γνωστό ως Amezit, αποτελεί σχέδιο επιτήρησης του Διαδικτύου σε περιοχές όπου ελέγχει η Ρωσία ενώ επιτρέπει την παραπληροφόρηση μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα τρίτο σύστημα που κατασκευάστηκε από τη Vulkan, το Crystal-2V, αποτελεί οδηγό εκπαίδευσης για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. «Άκρως απόρρητο», μάλιστα, χαρακτηρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιηθούν οι μηχανικοί της Vulkan.

Πέντε υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε εκκλήσεις για σχόλια.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων και συμβάσεις. Αποκαλύπτονται, δε, και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο, όμως δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η ομάδα Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Ουκρανία ή αλλού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαχάκερειδήσεις τώραΚρεμλίνοΒλαντίμιρ Πούτιν