Κόσμος | 04.04.2023 06:00

Στα άκρα η αντιπαράθεση στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ταυτίζει τον Κιλιντσντάρογλου με τις ΗΠΑ - Πώς μεταφράζονται οι δημοσκοπήσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση αντιπολίτευσης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στον Κιλιντσντάρογλου βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει τις ΗΠΑ καθώς εδώ και πολύ καιρό ψάχνει να βρει έναν εξωτερικό εχθρό για να ενισχύσει την εικόνα του ως παγκόσμιου ηγέτη στα μάτια των ψηφοφόρων

Έτσι, με την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στον επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, άδραξε την ευκαιρία. Επισκεπτόμενος τα γραφεία των Γκρίζων Λύκων -οι οποίοι είναι οι εκπρόσωποι του τουρκικού εθνικισμού- επανήλθε για να πει ουσιαστικά στο ακροατήριο του: «Βλέπετε, η Αμερική είναι εναντίον μας και στηρίζει την αντιπολίτευση. Αν με ψηφίσετε στις εκλογές, θα έχουμε νικήσει αυτούς που θέλουν να φέρουν πάλι τους κηδεμόνες στην Τουρκία».

Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση η αντιπολίτευση προηγείται αν και διαφαίνεται πως η επικράτηση του Κιλιντσντάρογλου δεν θα είναι περίπατος καθώς ο Ερντογάν έχει ακόμα άσους στο μανίκι του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί ακόμα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αν η αντιπολίτευση παίξει το χαρτί του ρεβανσισμού.

Εξάλλου, οι ψήφοι του δεν μειώθηκαν σοβαρά μετά τον σεισμό και αν η αντιπολίτευση ακολουθήσει την στρατηγική: « ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», αυτό θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του Τούρκου προέδρου.

Εκτίμηση έγκυρης εταιρίας δημοσκοπήσεων: Πολύ πιθανό να χάσει ο Ερντογάν

Σε πολύ σημαντικές επισημάνσεις για τις εκλογές στην Τουρκία και το αποτέλεσμά τους προέβη ο Αϊντίν Ερντέμ, Γενικός Διευθυντής της αξιόπιστης KONDA Research, ο οποίος δήλωσε σχετικά στην ιστοσελίδα «Ντικέν» ότι «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει».

Η KONDA ήταν μια από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που προέβλεψαν σωστά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2018. Η εταιρεία, η οποία διεξάγει μηνιαίες έρευνες για τους συνδρομητές της, ανακοινώνει τη δημοσκόπηση της στην κοινή γνώμη την τελευταία Πέμπτη πριν από τις εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα