Παράλληλη κυβέρνηση στήνει... ο Γκουαϊδό
Γιώργος ΣκαφιδάςΤη στρατηγική της σταδιακής, εκ των έσω, αναρρίχησης στην εξουσία που, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσει το προσεχές διάστηµα, άρχισε να ξεδιπλώνει ο διεκδικητής της προεδρίας στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, σε στενή συνεργασία µε τον δυτικό παράγοντα. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, ήδη προειδοποιήσει τους συµπολίτες του ότι ο δρόµος θα είναι «µακρύς» για την «αποκατάσταση της δηµοκρατίας» στη χώρα. Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης επιχειρεί εδώ και λίγα 24ωρα να διαµορφώσει τις δικές του, παράλληλες δοµές εξουσίας, εξαπολύοντας παράλληλα «πόλεµο» φθοράς σε βάρος του επίσηµου ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκουαϊδό έχει ξεκινήσει ως αυτοανακηρυχθείς µεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας να «διορίζει» δικούς του ανθρώπους στα διοικητικά συµβούλια κρατικών εταιρειών (PDVSA, CITGO), αλλά και δικούς του διπλωµατικούς απεσταλµένους στο εξωτερικό. Οι κρατικές εταιρείες, ωστόσο, ακόµη ελέγχονται από το καθεστώς του Μαδούρο, όπερ σηµαίνει ότι οι επί της ουσίας αυθαίρετοι «διορισµοί» του Γκουαϊδό έχουν κατά βάση συµβολική αξία. Εκτός των συνόρων της Βενεζουέλας όµως, οι «διπλωµάτες» του Γκουαϊδό θα µπορούσαν να αρχίσουν να αναγνωρίζονται ως «νόµιµοι». Πολλές χώρες της ∆ύσης έχουν, άλλωστε, ήδη αναγνωρίσει τον 35χρονο εχθρό του Μαδούρο ως µοναδικό «νόµιµο» πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Για να αναγνωρίσουν, βέβαια, και τους «διπλωµατικούς απεσταλµένους» του Γκουαϊδό επισήµως ως «πρεσβευτές», θα πρέπει προηγουµένως να απελάσουν τους νυν πρεσβευτές του Μαδούρο, πράγµα που θα δηµιουργούσε διπλωµατικές περιπλοκές και σύγχυση. Παρά τις προφανείς δυσκολίες, είναι σαφές ότι γίνονται βήµατα προς την κατεύθυνση της διαµόρφωσης µιας νέας παράλληλης εξουσίας στη Βενεζουέλα, που στόχος είναι εν καιρώ να αντικαταστήσει, ει δυνατόν αναίµακτα, όλους εκείνους τους µηχανισµούς που σήµερα ελέγχονται από τον Νικολάς Μαδούρο.
Παράλληλα, διεξάγεται και ένας πόλεµος φθοράς, µε την πλευρά του Γκουαϊδό να επιχειρεί σιγά σιγά να διαβρώσει όλους εκείνους τους κύκλους στον κρατικό µηχανισµό που άλλοτε «ψήφιζαν» Τσάβες και σήµερα στηρίζουν τον Μαδούρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο 35χρονος διεκδικητής της εξουσίας συναντήθηκε µε συνδικαλιστές του δηµοσίου τοµέα (του υπουργείου Γεωργίας, του υπουργείου Εξωτερικών, της Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.), τους οποίους µάλιστα προσκάλεσε να πάνε σε «κλιµακωτές απεργίες».
Προχωρώντας παραπέρα, εκείνος µάλιστα δεσµεύτηκε πως οι δηµόσιοι υπάλληλοι που θα πάρουν µέρος στις επίµαχες απεργίες «θα έχουν την προστασία του νόµου». Θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο Χουάν Γκουαϊδό, µε όλα αυτά που κάνει, είναι σαν να επιδιώκει να συλληφθεί, γνωρίζοντας ότι σε µια τέτοια περίπτωση η σύλληψή του θα συνοδευόταν από σωρεία καταγγελιών που θα προκαλούσαν νέους τριγµούς στις σχέσεις του Μαδούρο µε τη ∆ύση.
Οι Αρχές της Βενεζουέλας θα µπορούσαν να συλλάβουν τον 35χρονο ηγέτη της αντιπολίτευσης επειδή εκείνος παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί, πραγµατοποιώντας περιοδεία σε γειτονικά κράτη της Λατινικής Αµερικής. Απελάθηκε ο Γερµανός πρέσβης Οι Ηνωµένες Πολιτείες εµφανίζονται πάντως από την πλευρά τους µε το όπλο παρά πόδα, έτοιµες να επιβάλουν νέες οικονοµικές κυρώσεις σε βάρος του Μαδούρο και όσων σχετίζονται µε αυτόν, ως µέσο πίεσης, προκειµένου να τον αποδυναµώσουν. Ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Fox» ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει «νέες κυρώσεις», πράγµα που επιβεβαίωσε ως «πιθανότητα» και ο απεσταλµένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊµπραµς.
Ωστόσο, σε πείσµα των διεθνών πιέσεων, το στρατόπεδο του Νικολάς Μαδούρο βγαίνει στην αντεπίθεση, οργανώνοντας µεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις για το ερχόµενο Σάββατο, ενώ χθες προχώρησε και στην απέλαση του πρέσβη της Γερµανίας στη Βενεζουέλα, Ντάνιελ Μάρτιν Κρίνερ, στον οποίο έδωσε διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Γερµανός διπλωµάτης, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί για απόπειρα ανάµειξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, ήταν ένας από τους δυτικούς πρέσβεις που είχαν σπεύσει την περασµένη ∆ευτέρα να υποδεχτούν τον Χουάν Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στο ∆ιεθνές Αεροδρόµιο του Καράκας.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ